Hirdessen itt

Szakértő a koronavírus újabb hullámáról: védettebbek vagyunk, mint a kínaiak


Semmi extra nem várható a kínai járványhelyzettől, jelentős védelmet ad az, hogy idehaza sokan felvették a harmadik oltást – mondja a víruskutató. 

Peking január 8-tól nem követeli meg a beutazóktól, hogy karanténba vonuljanak – jelentette be még december végén a kínai nemzeti egészségügyi bizottság, ami jelentős lépés a 2020 óta nagyrészt lezárt határok feloldása felé. Ráadásul a Covid-19 kínai kezelését is visszaminősítik a kevésbé szigorú B kategóriába, mivel a betegség már kevésbé virulens, fokozatosan, közönséges légúti fertőzéssé alakul át.

Az új fertőzéshullám már elérhette a csúcspontját olyan nagyvárosokban, mint Sanghaj vagy Peking,

azonban január végére a koronavírus-járvány Kína középső és nyugati tartományaiba, a távoli vidéki régiókba is eljuthat

– például a hazautazók miatt –, ezáltal a hagyományos, kínai naptár szerinti újévi ünnepségek okozhatnak még meglepetéseket, írják például a Frontiers of Medicine tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerzői.

Hasonlóképp vélekedett Kemenesi Gábor víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa. Mint mondta, Kínában komoly terjedést fog mutatni a Covid, miután december 7-én Peking szakított a zéró-Covid politikával. Csakhogy a szakember úgy látja, Kínában az oltakozás strukturáltsága nem megfelelő, vagyis egyáltalán nem történt meg a felkészülés az omikronra.

Kemenesi leszögezte, az úgynevezett booster oltásoknak hatalmas jelentőségük volt, és azok voltak igazán jól védettek például idehaza is, akik felvették a harmadik vakcinát. Európában sokkal fokozatosabb, jobb volt a vakcináltsága a vírusnak, a populációs immunitás (nyájimmunitás) is kedvezőbb környezetet biztosít, sorolta, úgy összegezve:

védettebbek vagyunk,

pláne, miután a szekvencia-adatok azt mutatják, hogy a máshol is előforduló omikron-alvariánsok azok, amelyek Kínában is ott vannak.

Tehát semmi extra nem várható a kínai járványhelyzettől,

olvasható az Infostart cikkében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések