A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Scholz és Macron együtt állt ki Ukrajna támogatása mellett


Európa jövőjének motorja a francia-német együttműködés – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő vasárnap a Franciaország és Németország közötti megbékélési szerződés hatvanadik évfordulója alkalmából a két ország kormányának és képviselőinek részvételével a párizsi Sorbonne egyetemen rendezett ünnepségen.


Olaf Scholz szerint a két ország közötti együttműködést egy olyan kompromisszumos gépezetnek nevezte, amely lehetővé teszi az ellentétek és a különböző érdekek átformálását összetartó cselekvéssé. Emmanuel Macron szerint Németországnak és Franciaországnak, miután kikövezték az együttműködés útját, úttörőként kell fellépniük Európa újraalapozásában. A francia elnök kiemelte: új energetikai modellt kell építeni, ösztönözni kell az innovációt és a jövő technológiáit, és egy olyan Európai Uniót kell előnyben részesíteni, amely képes önálló geopolitikai hatalomként fellépni védelmi, űrkutatási és diplomáciai kérdésekben.

A francia köztársasági elnök szerint a két szomszédos ország egy testben két lélek.

A Németország és Franciaország közötti történelmi megbékélés alapját megteremtő Élysée-szerződést 1963. január 22-én írta alá Konrad Adenauer és Charles de Gaulle a párizsi Elysée-palotában. A megállapodást fokozatosan erősítették meg, 1988-ban Helmut Kohl kancellár és Francois Mitterrand elnök a biztonság, valamint a gazdasági és monetáris politika érdekében francia-német kormányüléseket indított.

A hatvanadik évforduló nagyszabású megünneplése Párizsban alkalmat teremt a két ország között az elmúlt hónapokban hűvösre fordult viszony javítására. Az ukrajnai háború következtében az energetikai és a védelmi kérdésekben kibontakozó nézeteltérések a két ország között olyan méreteket öltöttek, hogy októberben elhalasztották az évente hagyományosan megrendezett közös francia-német kormányülést.

A korábban zökkenőmentesebb német-francia viszonyt nehezíti a két vezető közötti temperamentumkülönbség, amely jelentősen meghatározza az együttműködés jellegét. Amióta Olaf Scholz követte Angela Merkelt a német kancellári székben, Franciaország gyakran vádolja Németországot azzal, hogy előzetes egyeztetés nélkül hoz meg döntéseket, miközben a német diplomácia is hasonló szemrehányásokat tesz az Elysée-palotával kapcsolatban.

Ukrajnát támogatni fogják

A Sorbonne egyetemen elmondott beszédükben mindenesetre mindkét vezető jelezte, hogy megingathatatlanul és addig támogatja Ukrajnát Oroszországgal szemben, ameddig csak szükséges

Együtt, európaiként, az európai békeprogramunk védelme érdekében"

– mondta Scholz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések