A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Putyin új rendelete: az orosz cégek figyelmen kívül hagyhatják a barátságtalan országok részvényeseinek szavazatát


Vlagyimir Putyin orosz elnök új rendelete alapján az orosz vállalatok egy részénél 2023 végéig nem kell majd figyelembe a barátságtalan országokból származó társtulajdonosok szavazatát a vállalati döntések meghozatalakor. 

A rendelet azokra az energiaszektorban (beleértve a villamos energiát), gépgyártásban és kereskedelemben működő cégekre vonatkozik:

amiknek irányító vagy haszonélvező tulajdonosát szankciókkal sújtották,

amikben a részvénytőke legfeljebb felét „barátságtalan” külföldiek birtokolják, és

ahol a gazdasági társaság vagy a hozzá tartozó csoport bevétele az előző évben meghaladta a 100 milliárd rubelt (jelenlegi árfolyamon 533 millió forintot).

Az érintett vállalatokban az összes kritériumnak érvényesülnie kell.

Az indoklás szerint a rendeletet Oroszország nemzeti érdekeinek védelme érdekében fogadták el az USA és a hozzájuk csatlakozott külföldi államok és nemzetközi szervezetek barátságtalan és jogellenes nemzetközi fellépéseivel kapcsolatban.

A rendelet szerint az érintett orosz részvénytársaságok tulajdonosi testületi határozathozatalánál a barátságtalan külföldi államokból származó társtulajdonosok képviselőinek szavazatai „nem veendők figyelembe az orosz gazdasági társaság testületi ülésének napirendjén szereplő kérdésekről szóló szavazás határozatképességének és eredményének megállapításakor”.

Ilyen esetben a döntést a többi igazgatósági tag vagy részvényesek többségi szavazatával kell meghozni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések