A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor: A Himnuszt sohasem térdelve, mindig felemelt fejjel énekeljük


Ünnepi beszédet tartott a magyar kultúra napján és a Himnusz 200. évfordulóján Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.


Orbán Viktor: A Himnuszt sohasem térdelve, mindig emelt fővel hallgatjuk

Ezeréves távlatban sincs másik darabja a magyar kultúrának, amely képes lenne úgy felemelni a szívünket, mint a himnuszunk”

– fogalmazott a Himnusz kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap.

Mint fogalmazott: „ha arra a lehetetlen vállalkozásra adnánk a fejünket, hogy egyetlen műbe sűrítsünk mindent, ami magyar, pontosabban, ami a magyar, magyarrá teszi, akkor a Himnuszt kellene választanunk.

Ezért méltó és igazságos, hogy a magyar kultúra napja a Himnusz megszületésének napja legyen.”

A miniszterelnök aláhúzta: noha a Himnusz műfajilag imádság, jeremiád, azt sohasem térdepelve, épp ellenkezőleg: mindig rendíthetetlenül, egyenesen állva és mindig felemelt fejjel énekeljük. A kormányfő rámutatott: „hibáink és fogyatékosságaink is számosak. Kérdés csak az, hogy mit kezdjünk ezzel a fel és beismeréssel? Talán térdeljünk le a focipálya közepén? Vagy döntsük le nagy elődeink szobrait? Tagadjuk meg és töröljük el ezeréves kultúránkat?” – fogalmazott.

Orbán Viktor kiemelte: „Kölcsey mást mond.

Papírra veti a magyar történeti irodalom legfontosabb mondatát: megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt”.

„Keresztény lélekkel ez a mondat annyit tesz, hogy bár bűneink száma és mértéke lehet magas, a Jóisten mégsem törölt el bennünket a föld színéről. Ha meg is büntetett bennünket, megengedi, hogy folytathassuk a történelmünket” – húzta alá a kormányfő. Mint fogalmazott: „ennek az lehet az egyetlen oka, hogy erényeink és érdemeink is számosak. Vagyis kiérdemelhettük, hogy jövőnk lehessen. Sok olyan nép volt, melynek sorsáról a történelem ura másképpen rendelkezett”.

A miniszterelnök emlékeztetett arra is:

legnagyobb küzdelmeinket – hol békés, hol háborús eszközökkel –valójában mindig azért vívtuk, hogy azok maradhassunk, akik vagyunk, úgy élhessünk, ahogy mi akarunk.”

„Az oszmánok megmondták, hogy ki az igazhitű, és ki a gyaur. A habsburgok, hogy ki a jó keresztény. A németek, hogy kivel élhetünk együtt és kivel nem. A szovjetek arra akartak rászorítani, hogy magyarok helyett világproletárok legyünk, akik aztán egyesülhetünk. A brüsszeli bürokraták pedig liberális világpolgárrá akarnak kalapálni bennünket a divatjamúltnak ítélt magyar formánk helyett.

Mindig ellenálltunk, mindig kijátszottuk őket, mindig megtaláltuk a saját élet ösvényeit”

– idézte fel a miniszterelnök.

Itt nézheti vissza a kormányfő ünnepi beszédét:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések