A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Még be sem jegyezték, már százmilliókat utalt a magyar ellenzéknek az Action for Democracy

Újabb részletek a baloldal amerikai finanszírozási botrányáról! 

Az Action for Democracy már a 2022. március 9-i, New York állambeli bejegyzése előtt több százmillió forinttal segítette a magyar ellenzéket – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet, a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom és más, baloldalhoz köthető szervezetek amerikai támogatásáról szóló jelentésre alapozva.

A Nemzeti Információs Központ vizsgálatának további részleteit oldották fel a titkosság alól, így kiderült, a volt főpolgármesteri főtanácsadó Korányi Dávid-féle Action for Democracy által folyósított összeg nagyjából 160 millió forinttal magasabb az eddig nyilvános utalások szaldójánál.

A végösszeg eszerint 3 milliárd 174 millió forint, aminek 58 százalékát kapta meg MZP mozgalma.

A másik újdonság, ami kiderül a jelentésből, hogy az EzaLényeg nevű lejáratóportál működtetője, az Oraculum 2020 Kft. az Action for Democracy által utalt 1 milliárd 82 millió forint mellett egy másik forrásból is is kapott hasonló nagyságrendű összeget, 887 millió forintot. Az adományozó egy svájci alapítvány volt, amely öt részletben küldött támogatást – egyelőre azt nem tudni, hogy miből és honnan. Az utalások 2021 szeptembere és 2022 feruárja között, tehát az előválasztás és a választási kampány idején valósultak meg. Ugyanakkor a jelentés szerint így a hazánkba érkező külföldi támogatási összeg meghaladja a 4 milliárd forintot is.

Visszatérve a Korányi által vezetett amerikai NGO bejegyzésére:

a regisztrációt az Elias Law Group nevű ügyvédi iroda intézte, amely több szállal kötődik az amerikai Demokrata Párthoz.

A jelentés a rendelkezésére álló dokumentáció alapján arra a következtetésre jut, hogy Korányi által vezetett szervezetet eleve felépített pénzügyi háttérrel, célhoz kötötten hozhatták létre. Mégpedig az információs központ szerint a választás befolyásolására. A bejegyzés előtti pénzutalások pedig megkérdőjelezik azt a magyarázatot, miszerint a szervezet „alapvetően mikroadományokra építette pénzügyi forrásait". Az Action for Democracy egyébként már korábban közölte, tagadják, hogy beavatkoztak volna a magyarországi választásokba, valójában egy új, civil kultúra kialakításának támogatására gyűjtöttek, illetve közvetítettek adományokat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések