A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lengyelország Ukrajna felosztását fontolgatta – mondta a volt külügyminiszter


Radoslaw Sikorski volt lengyel külügyminiszter elmondta, hogy a varsói kormány Ukrajna felosztását fontolgatta a Kijev és Moszkva közötti katonai konfliktus első heteiben. A megjegyzéseit a ZET rádiónak adott hétfői interjújában tette, amire az ország miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki határozottan vágott vissza.


Sikorszkijt arról kérdezték, hogy a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) kormányában felmerült-e valaha is Ukrajna felosztásának gondolata. Erre azt válaszolta, hogy "a háború első 10 napjában, amikor nem tudtuk, hogyan fog alakulni, volt egy pillanatnyi habozás, hogy talán Ukrajna elesik".

"HA NEM LETT VOLNA VOLODIMIR ZELENSZKIJ UKRÁN ELNÖK HŐSIESSÉGE ÉS A NYUGAT SEGÍTSÉGE, A DOLGOK MÁSKÉPP ALAKULHATTAK VOLNA" – MONDTA SIKORSKI.



Megjegyzései hamarosan kiváltották Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök reakcióját, aki azzal vádolta Sikorszkijt, hogy "orosz propagandistaként" viselkedik.

"A VOLT KÜLÜGYMINISZTERNEK MÉRLEGELNIE KELL SZAVAIT. ELVÁROM, HOGY VONJA VISSZA EZEKET A GYALÁZATOS KIJELENTÉSEKET. FELSZÓLÍTOM AZ ELLENZÉKET, HOGY HATÁROLÓDJON EL RADOSLAW SIKORSKI NYILATKOZATÁTÓL" – TWEETELTE MORAWIECKI.


Sikorski nem először került összetűzésbe a varsói kormánnyal. Szeptemberben az exminiszter azt tweetelte: "Köszönöm, USA", egy fotó mellé, amely az orosz Északi Áramlat gázvezetékek szabotázsa által a Balti-tengeren okozott hatalmas gázszivárgást ábrázolta.

Sikorski továbbá gratulált a tett elkövetőinek, mondván, hogy a földgázvezetékekben okozott súlyos károk arra kényszerítik Oroszországot, hogy tárgyaljon Lengyelországgal és Ukrajnával, ha továbbra is gázt akar szállítani Európába. "Szép munka" – zárta egy második tweetben. Később mindkét tweetet törölte.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések