A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Korrupció a Mozaik utcai vizsgaállomáson: 16 vizsgabiztosra letöltendőt kért az ügyészség


Balatoni ingatlanokat, drága autókat, készpénzt és milliós megtakarításokat foglalt le az ügyészség abban a korrupciós ügyben, amely 58 ezer autót érintett. 

Ötvennyolc ember ellen emelt vádat a budapesti Mozaik utcai műszaki vizsgaállomáson történt vesztegetési ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség. Bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettéről és más bűncselekményekről van szó.

A vádirat szerint 2016 elején a hatósági műszaki vizsgáztatást végző vizsgabiztosok abban állapodtak meg, hogy rendszeresen kenőpénzt – vagy ahogy az ügyészség fogalmaz – jogtalan anyagi előnyt kérnek, illetve fogadnak el a vizsgáztatásért a velük rendszeres kapcsolatban álló egyes ügyintézőktől.

A gépjárművek műszaki vizsgáztatásában meghatalmazottként eljáró, adminisztratív feladatokat végző ügyintézők a gördülékeny vizsgáztatásért rendszeresen fizettek a vizsgabiztosoknak alapdíjnak tekinthető vesztegetési pénzt. Az 5 ezer forintos alaptarifát műszaki hibák esetén további összeggel egészítettek ki.

A 39 ügyintéző közel 58 000 autó levizsgáztatását érte el így, amiért 300 millió forint korrupciós pénzt adott át 16 vizsgabiztosnak. Ők a pénzt elosztották egymás között, így naponta több tízezer forintot kerestek feketén. Annak a négy, szintén a vizsgaállomáson dolgozó hivatalos személynek, akik tudtak a korrupcióról, a hallgatásukért cserébe részesedést fizettek a kenőpénzből.

Az ügyészség azt írta, hogy az aktív vesztegetők közül egy ügyintéző, a hivatalos személyek közül pedig több is feltáró jellegű, beismerő vallomást tett.

A vádhatóság a vizsgabiztosokra letöltendő börtönbüntetést, több millió forintos pénzbüntetést, vagyonelkobzást és azt kérte, hogy végleg tiltsák el őket a közszolgálati jogviszonyhoz kötött foglalkozástól. Az ügyintézők többsége egy-két millió forintos pénzbüntetésre számíthat.

Hogy biztosítsák a vagyonelkobzást, a hivatalos személyektől és hozzátartozóiktól lefoglaltak és zár alá vettek minden olyan vagyonelemet, amelyek nem álltak arányban az igazolható jövedelmi viszonyaikkal. Több kormánytisztviselőnek a balatoni ingatlanát, illetve nagyobb értékű új autóját foglalták le, és szinte mindegyiküknél találtak készpénzt, illetve értékpapír- vagy befektetési számlán lévő több milliós megtakarítást is.

A Mozaik utcai vizsgaállomásra 2020 júliusában csaptak le a hatóságok, és már első körben tizenegy vizsgabiztos letartóztatását rendelte el a bíróság. 2021 decemberében aztán újabb gyanúsításokról számolt be a Központi Nyomozó Főügyészség, akkor már 56-an voltak, akiket megalapozottan gyanúsítottak aktív, illetve passzív vesztegetés elkövetése miatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések