A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kivégezték az első transznemű halálra ítéltet az USA-ban, ügyvédje korábban hibázott az eljárásban


Amber McLaughlin kedden kapta meg a halálos injekciót Missouri államban.  

„Sajnálom, amit tettem, egy szerető és törődő ember vagyok” – írta utolsó nyilatkozatában a kedden kivégzett Amber McLaughlin – számolt be a CNN. Ő az első transznemű nő, akit kivégeztek az Egyesült Államokban, ahol kifejezetten ritkán rendelik el a halálos ítéletet nőkkel szemben – 1976 óta összesen 17-et.

Az érvényben lévő távolságtartási végzést megszegve a nő 2003-ban többször megerőszakolta, majd meggyilkolta korábbi barátnőjét, Beverly Guenther-t. Egy 2006-os bírósági ítélet emberölésért, nemi erőszakért és fegyverrel elkövetett bűncselekményért elrendelte a halálbüntetést McLaughlinnal szemben, bár a döntés többek által vitatott volt. A legtöbb államban ugyanis csak akkor szabható ki a legsúlyosabb büntetés, ha azt az esküdtek egyhangúan támogatják, Missouriban azonban a bíró akkor is kiszabhatja azt, ha nincs teljes egyetértés – így is történt.

McLaughlin védője fellebbezett a halálos ítélet ellen, ahol a mentális egészségével kapcsolatos problémákra és gyerekkori traumáira hivatkozott, azonban szakértői vélemény hiányában nem fogadták azt el.

A kivégzett nő későbbi ügyvédje szerint McLaughlin életében „minden, ami csak tudott, rosszra fordult” – a benyújtott dokumentumok szerint agykárosodástól és magzati alkohol szindrómától is szenvedett, évek óta depressziós volt és több öngyilkossági kísérlete is volt. Gyermekkorában anyja egyszer emberi ürüléket vágott az arcába, majd elhagyta, így nevelőszülőkhöz került, ahol szintén bántalmazásnak volt kitéve, nevelőapja egyszer sokkolóval támadt rá.

2016-ban a halálos ítéletet sikerült érvényteleníteni, ugyanis a bíró úgy ítélte, a transznemű nő nem kapott megfelelő ügyvédi képviseletet tárgyalásán, de 2021-ben egy újabb tárgyalási folyamat végén ismét megerősítették a 2006-os halálos ítéletet, így idén január 3-án kivégezték a nőt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések