Hirdessen itt

Két év börtönre ítéltek az Iszlám Államot dicsőítő tartalmak miatt egy magyar huszonévest

Bűnösnek találta háborús uszítás bűntettében és ezért két évi börtönbüntetésre ítélte nem jogerősen a Budapest Környéki Törvényszék szerdán T. Dominikot. 

A Pest Megyei Főügyészség tavaly augusztusban számolt be róla, hogy háborús uszítás miatt vádat emelt egy férfi ellen, aki az Iszlám Államot, annak harci módszereit dicsőítő propagandát osztott meg.

A vádiratban az szerepelt, hogy a férfi már évek óta érdeklődött a terrorista módszereket hirdető szervezetek, így az Iszlám Állam iránt is, valamint hogy kivégzésekről készült videókat nézett.

Az ügyészségi közleményben írtak egy keveset az ügy hátteréről is: eszerint a terrorista propaganda ma jellemzően az interneten zajlik, és mivel a nagy tartalomszolgáltatók törlik az efféle tartalmakat, a szimpatizánsok nem nyilvános fórumokon osztják meg ezeket. A vád szerint T. Dominik olyan kapcsolatokat épített ki, amelyek segítségével beléphetett ilyen oldalakra.

Az ügyészség azzal vádolta a férfit, hogy regisztrált egy németországi zenemegosztó platformra, majd oda két különböző felhasználónéven is úgynevezett naseed-okat, buzdító énekeket töltött fel, amelyek közül némelyek előállítói az Iszlám Állam sajtósai voltak, és ezek értelemszerűen az Iszlám Államot dicsőítették, terrorista módszerek bevetésére buzdítottak. T. Dominik csatornájának 41 követője volt, és a feltöltött tartalmakat (2018 és 2019 között összesen 18 fájlt töltött fel a felületre) bárki megtekinthette. Volt olyan naseed, amely 733 like-ot kapott nála. A vádirat része volt az is, hogy a férfi netes beszélgetésekben magát úgy határozta meg, mint aki ugyan nincs közvetlen összeköttetésben az Iszlám Állammal, de annak segítője.

T. Dominik elfogásáról még 2021 októberében számolt be a Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János az M1 hétfő esti műsorában. Hajdu akkor elmondta, hogy ez az ügy összefügg a nem sokkal korábban elfogott, magát iszlamistának valló, fiatal magyar férfi, V. Kende ügyével, aki többféle terrortámadást tervezett Magyarországon. V. Kende kommunikációelemzése során találták meg beszélgetését T. Dominikkal. Ezzel nagyjában egyszerre érkezett információ a német rendőrségtől is arról, hogy a férfi miket osztott meg online. V. Kendét azóta első fokon 3 év 8 hónapos szabadságvesztésre ítélték terrorcselekmény előkészülete miatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések