Hirdessen itt

Jelentős dízelhiányra készülhetnek az európai országok

Február elején életbe lép az orosz nyersolaj importjára vonatkozó újabb uniós szankció, ami megtiltja a nyersolaj és egyes kőolajtermékek behozatalát Oroszországból az Európai Unióba, illetve a meglévő készletből sem lehet eladni harmadik félnek. Egyes szakértők szerint ez pont az EU legfontosabb vívmányát, a szabad belső piacot rúgja fel. 

Franciaországban az üzemanyaghiány veszélye újra fenyegetővé vált januárban, miután a szakszervezetek több napos sztrájkot hirdettek.

A közvélemény és a szakszervezetek egyöntetűen a kormány ellen vannak, de láthatóan nem elég a lakossági mozgósítás. Tehát eszkalálni fogjuk a dolgokat az elkövetkező napokban, különösen a január 31-i tiltakozó nap, valamint a megújuló sztrájkok kiterjesztése a vállalatoknál.

- mondta egy olajfinomítóban dolgozó férfi.

Hasonló problémák merültek fel a napokban Olaszországban is, ahol benzinkutas sztrájk miatt alakult ki üzemanyaghiány. A kutakon dolgozók 48 órás munkabeszüntetést hirdettek.

A fogyasztókra való tekintettel a sztrájk végül csak egy napra korlátozódott, szerdára. Hétfőn és kedden pánikszerű felvásárlásba kezdtek az autósok, hogy még időben megtöltsék a tankokat. Pont ez több kút esetében üzemanyaghiányhoz vezetett, a hátam mögött látható benzinkútnál például napokon keresztül hiányzott a diesel.

Hasonló diesel hiányra készülhet a legtöbb európai uniós állam, miután február 5-én életbe lép az újabb szankciós csomag Oroszország ellen, amely megtiltja a nyersolaj és egyes kőolajtermékek behozatalát Oroszországból az Európai Unióba. Ez alól csak Magyarország, Szlovákia és Csehország kapott felmentést.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések