Hirdessen itt

Így látja a BBC Magyarország történelmét: Orbán


A BCC.com-on megjelent leírás szerint Orbán egyre tekintélyelvűbb fellépése kérdőjelezte meg Magyarország EU tagjaként betöltött státuszát.


A BBC oldalán hétfőn megjelent egy rövid leírás Magyarország történelméről, amely megemlíti a Honfoglalás, a török hódoltság, a Habsburg Birodalomhoz való tartozás, majd az I. világháború időszakát. A cikk folytatása szerint a kommunista uralom évtizedei után a magyarországi liberális demokráciát, valamint az ország Európai Unió tagjaként betöltött státuszát Orbán Viktor jobboldali populista miniszterelnök egyre tekintélyelvűbb fellépése kérdőjelezte meg.

A magyar miniszterelnök példátlan mennyiségű hatalmat összpontosított a kezében, miközben nacionalista populizmusával riadalmat keltett más uniós vezetőkben.

Magyarországgal kapcsolatos célját egy „illiberális állam" megteremtéseként írta le,

és azt állítja, hogy a Kínához, Törökországhoz és Oroszországhoz hasonló tekintélyelvű rendszerek megfelelőbb modellnek tűnnek, mint a nyugati liberális demokráciák.

Novák Katalin korábbi családügyi minisztert, a kormányzó Fidesz parlamenti képviselőjét 2022 májusában parlamenti szavazáson választották meg köztársasági elnöknek. Megválasztásakor 44 éves volt, így ő Magyarország legfiatalabb és egyben első női köztársasági elnöke, amely tisztség nagyrészt ceremoniális jellegű.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések