Hirdessen itt

Házasság ígéretével hatmillió forintot csalt ki egy férfitól egy szarvasi nő

Jelentős kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség egy 27 éves, büntetlen előéletű, békéscsabai illetőségű, de szarvasi tartózkodási helyű nővel szemben. A vádlott házasság ígéretével több, mint hatmillió forintot csalt ki egy jóhiszemű hajdúnánási férfitól. Az ügyészség vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtön kiszabására tett indítványt. 

A vádirat szerint a vagyontalan nő a vádbeli időben 25 éves volt, és élettársával, valamint két közös kisgyermekükkel anyósáékkal egy szarvasi családi házban élt. A nő munkahellyel nem rendelkezett, a GYES alatt otthon nevelte gyermekeit.

2021. január végén, az egyik internetes társkereső oldalon ismerkedett meg az Ausztriában dolgozó hajdúnánási férfival, akivel telefonon és internetes alkalmazásokon keresztül többször beszélgetett. A terhelt ennek során tévedésbe ejtette a sértettet, mert valótlanul azt állította magáról, hogy elvált, két gyerekét egyedül nevelő, 35 éves nő, és komoly kapcsolatot, házasságot ígért a nála jóval idősebb, 48 éves sértettnek. A férfi 2021. február 2-án meglátogatta a nőt annak szarvasi lakóhelyén. Ekkor a vádlott anyósát az édesanyjaként, élettársát pedig a testvéreként, Gino becenéven mutatta be.

A következő két napon a férfi elkísérte a nőt vásárolni, a megvett dolgokat 260 ezer forint értékben azonban a férfi fizette ki az üzletekben a terhelt kérésére.

Aki azt ígérte, hogy a pénzt visszafizeti majd. A vádlott azonban sem ezen látogatáskor, sem a későbbiekben nem adta vissza a sértettnek a tőle kölcsönkapott összegeket. Pénzügyi gondokra, állattartási nehézségekre hivatkozott.

Ezt követően a sértett kéthetente hétvégén meglátogatta a terheltet annak lakóhelyén, és minden alkalommal különböző szarvasi üzletekben nagyobb értékben élelmiszert, tartós fogyasztási cikkeket, gyógyszert, illatszert és lóápolási eszközöket vásárolt a nőnek az ő kérésére. Ismét megígérte, hogy a kölcsönkapott pénzt visszafizeti. A naiv, kevés párkapcsolati tapasztalattal rendelkező férfi és a nő között soha nem volt szexuális kapcsolat, illetve testi érintés sem. Találkozásaik során egyszer sem maradtak kettesben, a nő valamelyik családtagja mindig jelen volt.

A sértett néhány napos határidőre adta kölcsön az összegeket, a nő azonban a csalárd módon megszerzett pénzből semmit sem fizetett vissza, csak ígérte azt. A visszafizetések elmaradását valótlanul halál bekövetkeztével, súlyos betegségekkel, orvosi kezelésekkel és kifizetésre váró műtétekkel indokolta.

Egyúttal megígérte, hogy a kölcsönt – ha tudja – hamarosan törleszti. A nő minden találkozásuk alkalmával ígéretet tett a sértettnek az összeköltözésre és házasságkötésre, ezzel továbbra is tévedésben tartotta őt, hogy újabb összegeket adjon neki kölcsön.

2021. április végén a nő könyörögve kérte a sértettet, hogy segítse ki pénzzel, mert a zálogba adott családi arany ékszereket – melyekhez erős érzelmi szálak fűzik – elveszíti, ha nem váltja ki. A sértett megsajnálta a terheltet, és 1,5 millió forintot adott neki kölcsön Szarvason azért, hogy az ékszereket kiváltsa. A sértett azzal a feltétellel adta oda a pénzt, hogy a nő az ékszerek kiváltását követően a tartozás megfizetésének biztosítékául átadja neki azokat.

Miután a nő az egyik szarvasi zálogházban kiváltotta az ékszereket, azokat különböző valótlan ürügyekre hivatkozva – például, hogy azok a gyerekek szobájában vannak, és nem akarja őket zavarni, illetve az ékszereket a temetőben ellopták tőle – szándékosan nem adta át a sértettnek. 2021 nyarán a nő egy arany eljegyzési gyűrűt is vásároltatott magának a sértettel legalább 200 ezer forint értékben, illetve különféle valós és kitalált kiadásokra további pénzkölcsönöket kért tőle.

A vádirat tartalmazza, hogy a sértett által a vádlottnak nyújtott kölcsönök összege legkevesebb 6,3 millió forintot tett ki. Ez pénzösszegek átadásából, illetve bolti vásárlásokból tevődött össze. A férfi egy idő után megelégelte a dolgot, és feljelentéssel fenyegette meg a nőt, aki ennek hatására 2021. június és november között több részletben összesen 230 ezer forintot fizetett meg a sértettnek. Ebből is visszakért azonban 80 ezer forintot, ismételten anyagi gondokra hivatkozva.

Az ügyészség szerint a terhelt a sértettől a fentiek szerint kicsalt pénzt saját és családja megélhetésére fordította, a pénzkölcsönök visszafizetése nem állt szándékában, és arra vagyoni helyzete folytán reális lehetősége sem volt. Ugyanakkor a nyomozás elrendelését és a gyanúsítotti kihallgatását követően a nő ismeretlen forrásból 6,15 millió forintot banki átutalással megfizetett a sértettnek, így a kár a nyomozás során megtérült.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések