A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Háromszáz liter gázolaj ömlött az úttestre


Egy kisteherautó platójáról leesett egy üzemanyaggal teli IBC tartály Nyíregyházán, a Mező utcán hétfőn kora délután. Körülbelül háromszáz liter gázolaj ömlött az úttestre. 

– Az esethez a nyíregyházi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik homokolással akadályozták meg az üzemanyag továbbterjedését. Kiszállt a helyszínre a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság katasztrófavédelmi mobil laborja is – tájékoztatott Dudás Szilvia szóvivő.

– A gázolaj az ADR – európai egyezmény a veszélyes áruk közúti szállításáról – szerint a gyúlékony folyadékok osztályába tartozik. A lobbanáspontja 60 Celsius-fok körüli, a kevésbé gyúlékony anyagok közé sorolják – ezt már Ocsenász Attila mondta el lapunknak. A Révész Trans Kft. veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadója kifejtette: a veszélyes áruk szállításának, azon belül a rakomány rögzítésének komoly szabályozása van, ezt betartva az IBC nem mozdulhatott volna el a kisteherautó platóján. Az történhetett, hogy a rakományt nem rögzítették rendesen, így eshetett le a tartály a járműről.

– A kármentesítés során – ebben az esetben – a kiömlött gázolajra olyan felitató anyagot, például homokot terítenek, ami felszívja, megköti az üzemanyagot, így könnyebb eltakarítani és elszállítani. Ha ezt nem aszfaltos úton, hanem termőföldön történik, a veszélyes anyag beszivárog a talajba, amit így ki kell cserélni, a katasztrófavédelem ilyenkor kimarkoltatja, majd megsemmisíti a szennyezett földet – magyarázta a szakember. Hozzátette: minden gépkocsivezetőnek ismernie kellene az őt érintő, veszélyes anyagok szállítására vonatkozó szabályokat.

Hogy milyen következményei lesznek a balesetnek, az a jövő zenéje, ami biztos: a veszélyes áruk szállításánál minden közreműködő személy az őt érintő területen teljes felelősséggel bír. Ha bebizonyosodik, hogy a rosszul vagy nem rögzítették a rakományt, akár félmillió forintra is büntethetik a felelőst. 

Fotógaléria:



SZON - Több száz liter gázolaj ömlött ki Nyíregyházán | Fotók: Bordás Béla

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei hírportál

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések