A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Francia pékek tiltakoznak az energiaárak brutális emelése ellen


A francia pékek tüntetése hétfőn kezdődött a Collectif pour la Survie des Boulangers et de L'Artisanat (Kollektíva a pékek és kézművesek túléléséért) felhívására.


A tüntetők felvonulása helyi idő szerint 14:30 után kezdődött a Place de la Nation téren. Több százan vettek részt a tüntetésen.

A transzparenseken olvasható feliratok: "Macron (francia elnök), reagálj! Ez a vége minden péknek!", "Tisztességes árakat a kézműveseknek!", "Mi pékek tovább akarunk dolgozni!".

"Pékként dolgozom Párizsban. A pékségemben a hatszorosára emelkedett a villamos energia ára. Míg korábban havi 1000 eurót fizettünk, most 6000 eurót. A kormány segítsége 1000 euró. Ez azt jelenti, hogy valahol máshol kell 5000 eurót találnunk, hogy kifizessük a villanyszámlát"

- mondta egy francia nő.



Helyi médiajelentések szerint a tüntetés békésen, rendőrjárőrök ellenőrzése mellett zajlik.

A párizsi Léonie pékséglánc tulajdonosa a tavaly év végén elmondta, hogy a franciaországi sütőipar helyzete az energiaválság miatt nehezebbé vált. Január óta egyes létesítmények kénytelenek voltak árat emelni, hogy megbirkózzanak a nyersanyag- és villamosenergia-árak emelkedésével.

Az ukrajnai különleges katonai művelet kezdete óta a Nyugat szigorította az Oroszországgal szembeni szankciókat, ami Európában és az Egyesült Államokban a villamos energia, az üzemanyag és az élelmiszerek árának emelkedéséhez vezetett. Vlagyimir Putyin elnök a maga részéről azt mondta, hogy az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, és hogy a szankciók súlyos csapást mértek az egész világgazdaságra. Szerinte az USA és NATO-szövetségesei fő célja, hogy emberek millióinak életét rontsák. A Kreml többször is kijelentette, hogy Moszkva minden problémát megold, amit a nyugati országok felvetnek neki.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések