A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

EU: "Nincs pénz kerítésre a külső határokon"

Persze Zelenszkijéknek akad egy-két euró... 

Az európai költségvetésben nincs pénz kerítések vagy falak építésére. Ezt hangsúlyozta Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa az Európai Miniszterek Tanácsának a migrációs hullámok kezeléséről szóló informális svédországi ülésén.

"Azzal a költségvetéssel kell dolgoznom, amelyet a tagállamok és az Európai Parlament adott nekem. Ez azt jelenti, hogy nagyon korlátozott a mozgástér, ha nem vagyunk hajlandóak leállítani más olyan dolgokat, amelyekre a pénzt valójában szánták"

- érvelt Johansson, rámutatva, hogy a 2021 és 2027 közötti többéves költségvetésben a migrációs és határvédelmi költségvetést jelentősen csökkentették.

Johansson kifejtette, hogy a külső határőrizet európai finanszírozása prioritásként kezelte az interoperabilitást és a digitalizációt. "Lehet, hogy nedves álom, hogy mindenre kapunk pénzt a Bizottságtól, de ez nem így van" - mondta az euróügyi biztos. Elmondta, hogy a tagállamok vannak a legjobb helyzetben, hogy az európai szabályokkal és az alapvető jogokkal összhangban döntsenek a külső határok őrzésének módjáról.

A vita európai szinten már jó ideje folyik. 2021 októberében 12 tagállam kérte a Bizottságot, hogy finanszírozza az ilyen lezárások megépítését, de a Bizottság már többször elutasította a kérések teljesítését.

A téma hétfőn ismét felszínre került, amikor Karl Nehammer osztrák kancellár ellátogatott a bolgár-török határra, ahol a migránsok beáramlásának megakadályozása érdekében zárlatot emeltek. Ott támogatását fejezte ki Rumen Radev bolgár elnöknek a Bizottsághoz intézett kérése iránt, amely "kétmilliárd eurót kér a kerítés meghosszabbítására".

"A technikai felszerelésekről, kamerákról, drónokról, helikopterekről, járművekről és magáról az infrastruktúráról van szó" - mondta. Ausztria egyértelműen Bulgária oldalán áll ebben a "demarche"-ban" - mondta Nehammer, aki az ügyet az állam- és kormányfők február 9-10-i brüsszeli európai csúcstalálkozóján akarja napirendre tűzni.

A menedékkérelmek számának ugrásszerű növekedésével szembesülő Ausztria decemberben megakadályozta Bulgária és Románia csatlako

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések