Hirdessen itt

Eltűnt egy öt hónapos csecsemő, körözi a rendőrség


A Magyar Nemzet értesülései szerint jogtalanul vette magához azt az öt hónapos csecsemőt egy külföldi pár, akit eltűnt, ismeretlen helyen lévő személyként köröz a rendőrség. A gyermek egy örökbefogadási eljárásban, de valószínűleg szabálytalanul került egy brit–afgán nemzetiségű párhoz. 

Még tavaly, karácsony előtt tűnt el az az öt hónapos csecsemő, akinek körözését elrendelte a Dabasi Rendőrkapitányság. A rendőrség oldalán található körözési adatokból kiderül, az augusztusban született Szabó Kitti eltűnése miatt a Pest vármegyei kapitányság folytatja az eljárást, a csecsemő jelenleg is eltűnt, ismeretlen helyen lévő személyként szerepel – írja a Magyar Nemzet. 

A lap rendőrségi forrásokból úgy értesült, az ügy hátterében egy gyámügyi eljárás áll. Úgy tudják, a csecsemőt egy harmadik világbeli pár – brit férj és afgán feleség – akarta örökbefogadni. 

A csecsemő Ócsán hivatásos nevelőszülőhöz került, miközben elkezdődött a örökbeadási eljárás. 

A kislány vér szerinti édesanyja lemondott a gyermekről, a gyámhivatal pedig kiállította az örökbefogadáshoz szükséges papírokat. A brit–afgán házaspár ezután jelent meg Ócsán, kikérte a gyermeket a kijelölt gyámtól, aki oda is adta nekik. Ezt követően viszont a külföldi pár a gyermekkel együtt ismeretlen helyre távozott, azóta sem tudják elérni őket.

A Magyar Nemzet értesülései szerint azonban az örökbeadáshoz szükséges határozat meghozatalakor a gyámhivatal eljárási hibát követett el. Úgy tudni, a gyermek átadásához szükséges hivatalos eljárás valójában nem is zárult le – a titkos örökbefogadók meghallgatása ugyanis még meg sem történt az eljárásban –, vagyis a külföldi pár szabályellenesen vette magához a csecsemőt és vitte magával. A lap információi szerint a Fővárosi Kormányhivatal gyámhivatala a BRFK V. kerületi rendőrkapitányságán tette meg a csecsemő eltűnéséről a bejelentést, amit onnan tettek át a Dabasi Rendőrkapitányságra, mivel a csecsemő utoljára egy ócsai hivatásos nevelőszülőnél volt elhelyezve, onnan vitte el aztán a külföldi házaspár. A brit–afgán pár ellen még nem adtak ki körözést, és a gyermeket átadó kijelölt gyám ellen sem indult semmilyen eljárás.

A lap úgy tudja, Kitti már a második, örökbefogadott gyermeke lett volna a külföldi párosnak. Az, hogy hogyan kerültek az örökbefogadók listájának az elejére, további kérdéseket vet fel, hiszen körülbelül hatszáz – gyermektelen – házaspár vár jelenleg is arra, hogy örökbe fogadhasson egy 3 évnél fiatalabb gyermeket. 

Az üggyel kapcsolatban a Magyar Nemzet megkereste a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatot, valamint a rendőrséget, egyelőre azonban nem érkezett válasz a kérdéseikre. 

Magyarországon az örökbefogadás intézményét szigorú törvényi szabályozás rendszerezi, számos feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy a jelentkezők családjukba fogadhassanak egy gyermeket. A házaspárok alkalmasságát  a lakhely szerint illetékes Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (Tegyesz) állapítja meg: egészségügyi és pszichológiai alkalmassági vizsgálat, környezettanulmány vár azokra, akik adoptálni szeretnének egy gyermeket. A KSH adatai szerint 2021-ben 1700 gyermek várta, hogy örökbe fogadják, ebből összesen 995 örökbefogadást engedélyeztek. Közülük 356 gyermek még nem töltötte be a harmadik életévét. 

Az adoptálóknak – bár már nem kötelező – ajánlott egy 21 órás tanfolyamon is részt venniük. A felkészítő képzés főképp az örökbefogadás lélektanára készíti fel a gyermekre vágyókat, és olyan kérdéseket segít kibontani, megválaszolni, amelyek a későbbiekben, a mindennapi életben jól jöhetnek majd: ilyen az adoptált gyermekeket érintő traumák és hogy a leendő szülők hogyan tudják segíteni ezek feldolgozásában őket. De a képzés abban is támaszt nyújt, hogyan készítsük fel családunkat, környezetünket az új családtag érkezésére.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések