A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Eltűnt a a volt észak-koreai külügyminiszter, valószínűleg kivégezték


Ri Jong Hóról utoljára 2020 áprilisában számolt be az észak-koreai állami média. 

Az Észak-Koreát vezető Kim Dzsongun általi tisztogatás áldozata lett az a korábbi észak-koreai külügyminiszter, aki fontos szerepet játszott a 2018-as és 2019-es amerikai-észak-koreai csúcstalálkozókon is – állították csütörtökön dél-koreai parlamenti képviselők hírszerzési illetékesekre hivatkozva.

Ri Jong Ho az észak-koreai nukleáris leszerelésről 2019-ben Washingtonnal tartott – eredménytelenül végződött – vietnami csúcstalálkozó óta eltűnt a nyilvánosság elől. Friss japán sajtóértesülések szerint a volt külügyminisztert tavaly kivégezték.

Ju Szang Bum, a dél-koreai parlament hírszerzési bizottságának egyik tagja csütörtökön elmondta: a bizottság meghallgatta a dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) illetékeseit, és beszámolójuk szerint nem fér kétség ahhoz, hogy Ri Jong Hót eltávolították a hatalom közeléből, de kivégzését a hírszerzés nem tudta megerősíteni .

Hozzátette:

a parlamenti bizottság számára már az sem világos, hogy miért takarították el az útból a volt külügyminisztert.

2020 áprilisa óta nem hallottak róla semmit

Ri Jong Hóról utoljára 2020 áprilisában számolt be az észak-koreai állami média, amikor eltávolították a Kim Dzsongun által elnökölt legfőbb döntéshozó testületből, az Állami Ügyek Bizottságából. Külügyminiszteri pozíciójából már hónapokkal azelőtt menesztették.

A nukleáris fegyverekről szóló tárgyalásokban tapasztalt Ri Jong Ho a Donald Trump akkori amerikai elnökkel folytatott 2018-as szingapúri, majd 2019-es hanoi csúcstalálkozóra is elkísérte Kim Dzsongunt. Nem sokkal a Hanoiban tartott, eredménytelenül végződött csúcstalálkozót követően egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kommunista ország vezetője észszerű javaslatokat tett, azonban Donald  Trump több engedményt követelt.

A külföldi sajtóban korábban több, a nukleáris csúcstalálkozó megszervezésében vagy lebonyolításában érintett phenjani tisztségviselő kivégzéséről is bukkantak fel jelentések, de közülük többről később ismét említést tettek az észak-koreai állami médiában.

Kim Dzsongun a katonai vezetést is lecserélte

Ju Szang Bum csütörtökön elmondta: a dél-koreai tisztségviselők a japán Jomiuri Simbun újság azon értesüléseit sem tudták megerősíteni, miszerint az Észak-Korea nagy-britanniai nagykövetségen dolgozó diplomaták közül többet kivégeztek.

A parlament hírszerzési bizottságának tagja arról is beszélt, hogy

az észak-koreai vezető utáni legnagyobb hatalmú katonai tisztségviselőt, Pak Dzsong Csont nemrégiben menesztették,

és ezt a képviselő tudomása szerint Pak felkészületlenségével és a vezetési képességek hiányával indokolták.

„Kim, hogy szorosabbra fűzze a hatalmát a hadsereg felett, teljesen lecserélte a katonai vezetést” – tette hozzá Ju Szang Bum.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések