A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Die Zeit: Az EU lépjen fel Szerbia ellen!


A német lap véleménycikkben írt arról, hogy a szerb elnök csak a nyomásgyakorlásból ért. 

Részletesem foglalkozik a Die Zeit a szerbiai helyzettel, a német lap szerint az Európai Unió tétlenül nézte sokáig, hogy Aleksandar Vucic veszélyezteti a Nyugat-Balkán stabilitását, azonban Brüsszelnek most már cselekednie kell.

Az Ulrich Ladurner által jegyzett cikk górcső alá vette a tavaly év végi szerb-koszovói konfliktust és azt írta, csak idő kérdése, hogy újra fokozódjon a két ország közötti ellentét. 

Az EU stratégiai kudarcot vallott a térségben”

– írta Ladurner, aki szerit Brüsszel nem veszi figyelembe, ki irányítja Szerbiát, mindenáron jó viszonyt akar ápolni a térség vezetőivel. 

Az újságíró szerint Aleksandar Vucic „bedarálja a szerb jogállamot”, gyengíti a civileket és partvonalra szorítja politikai ellenfeleit. Felrótta a szerb elnöknek azt is, hogy nem támogatja teljesen az Oroszországgal szemben hozott uniós szankciókat. Ladurner szerint véget kell vetni annak, hogy Vucic tudatosan kárt okoz a térségnek, saját állampolgárainak és mint hivatalos tagjelölt, az egész Európai Uniónak. 

Csak akkor reagál, hogy nyomás alatt van. Nem az országot kell pellengérre állítani, hanem az államfővel kell megfizettetni politikájának árát”

– szögezte le.

A német lap újságírója szerint, amennyiben nem hajlandó Vucic tárgyalni a koszovói vezetéssel, jegelni kell Belgrád felvételi státuszát és 

Vucicot meg kell szelídíteni. Gyorsan”

– közölte Ladurner, aki szerint csak így van esélye Szerbiának csatlakozni az unióhoz. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések