Hirdessen itt

Akkora az USA államadóssága, hogy napokon belül fizetési gondjaik lehetnek


Sürgősségi intézkedések bevezetésére kényszerülhet a Biden-kormány, ugyanis az Egyesült Államok államadássága elérte a maximális szintet. 

Olyan mértékben megugrott az Egyesült Államok államadóssága, hogy sürgősségi intézkedések nélkül az ország hamarosan fizetési gondokkal nézhet szembe. Az USA saját törvényei szerint az államadósság mértéke nem haladhatja meg a 31,4 ezer milliárd dollárt, ám ezt a szintet már a mai, de legkésőbb a holnapi nap folyamán átlépik.

Mindez azt jelenti, hogy rendkívüli intézkedések nélkül az amerikai kormánynak csökkentenie kellene kiadásait. Ezt korábban a köztisztviselők bérének átmeneti csökkenésével, vagy a természetvédelmi parkok bezárásával és a parti őrség létszámának csökkentésével oldották meg, ám ehhez hasonló döntésekről egyelőre nem érkeztek hírek.

A kormány ugyanakkor hozott már olyan intézkedéseket, amelyek néhány hónap haladékot biztosítanak, ilyen volt például a nyugdíjpénztáraknak történő kifizetések elhalasztása is.

A kormány jelenleg azt szeretné elérni, hogy a szenátus és a képviselőház emelje meg az adósságplafont, ám ez nem lesz egyszerű feladat, ugyanis a többségben lévő republikánusok vélhetően csak akkor fognak ebbe belemenni, ha cserébe valamilyen engedményeket kapnak.

Elemzők szerint ugyanakkor mindez csak formalitás és politikai csatározás, melynek végén mindenképpen közös nevezőre jutnak, ugyanis ha az ország fizetőképtelenné válna, és nem tudná kifizetni meglévő adósságait, az a hitelképességére és státuszára nézve is negatív hatást gyakorolna, ami senkinek sem érdeke, írja a New York Times.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések