A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Adócsalás miatt a lehető legmagasabb büntetéssel sújtották Trump cégét


Az egykori amerikai elnök nem volt vádlott, de az ügyészség azt állította, az adóelkerüléshez az ő személyes jóváhagyása kellett. 

A Trump Organization nevű céget tavaly decemberben 17 adóügyi bűncselekményben marasztalták el, így egyebek mellett bűnszervezetben folytatólagosan elkövetett adóvisszaélésben is megállapították bűnösségét. Ebben az ügyben Juan Manuel Merchan bíró pénteken a törvény szerinti kiszabható legmagasabb összegre, 1,6 millió dollárra (kb. 585 millió forintra) büntette a korábbi elnök cégét.

Az ítélethirdetésen sem Trump, sem a Trump Organization működtetésében szerepet vállaló gyerekei nem voltak jelen. A volt elnök az eljárásban nem állt bíróság elé, és tagadta, hogy tudott volna arról: cégének vezetői megsértették az adószabályokat. Trump politikai boszorkányüldözésnek nevezte a pert, ügyvédei pedig közölték, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Joshua Steinglass, az eljárás ügyésze azt hangsúlyozta az ítélethirdetés után, hogy a kiszabott bírság csupán a töredéke a Trump Organization bevételének.

A decemberben zárult eljárásban Alex Weisselberg, a Trump Organization felfüggesztett pénzügyi vezetője vádalkut kötött az ügyészséggel. A korábbi cégvezető 15 bűncselekményben elismerte bűnösségét, és azt, hogy tudtával történt az adócsalás-sorozat, valamint azt is, hogy 1,76 millió dollár jövedelem után nem fizetett adót. Cserébe kedden 5 hónap börtönbüntetést szabtak ki rá. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések