A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A svéd gazdaság is mínuszba bukott

Svédország gazdasága váratlanul zsugorodott a negyedik negyedévben, mivel a vásárlóerő gyengülése aláássa a legnagyobb skandináv gazdaság fogyasztói kiadásait. 

A svéd statisztikai hivatal előzetes adatai szerint a bruttó hazai termék szezonálisan kiigazítva 0,6%-kal csökkent a decemberig tartó három hónapban az előző negyedévhez képest. A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok átlagosan 0,2%-os GDP-bővülésre számítottak, míg a Riksbank 0,8%-os zsugorodást prognosztizált a negyedévre.

Az előrejelzések szerint Svédország gazdasága idén recesszióba kerül, mivel a magasabb hitelfelvételi és megélhetési költségek megterhelik a fogyasztói kiadásokat. Az ország lakáspiaca globális összehasonlításban is az egyik legrosszabb helyzetben van, ami csökkenti az új lakások iránti keresletet és árt az építőiparnak - számolt be a Bloomberg.

"Feltehetően a fogyasztókat sújtó negatív tényezők egész sora szedi most áldozatait" - mondta Michael Grahn, a Danske Bank A/S vezető közgazdásza, megjegyezve, hogy a gyorsbecslésről szóló közlemény nem tartalmaz részleteket.
A korona, amely az elmúlt hat hónap során a harmadik legnagyobb gyengülést produkálta a dollárral szemben a főbb devizák közül, 0,1%-ot veszített az euróval szemben az előzetes GDP-adatok közzététele után

A VÁRTNÁL GYENGÉBB ADATOT A GAZDASÁG DECEMBERI ZSUGORODÁSA JELENTETTE, UGYANAKKOR AZ ELŐZŐ KÉT HÓNAPRA VONATKOZÓ BECSLÉSEK AZT MUTATTÁK, HOGY AZ AKTIVITÁS MÁR OKTÓBERBEN HAVI SZINTEN CSÖKKENÉSNEK INDULT.

Közgazdászok szerint a számok megnehezítik a Riksbank számára egy olyan szigorítási út megtalálását, amely egyszerre fékezi meg a három évtizedes csúcson lévő inflációt, de nem hűti le túlságosan a gazdaságot. Elemzők széles körben félpontos kamatemelést prognosztizálnak a jövő hétre. Ez azután következik be, hogy a központi bank 2,5 százalékra emelte a hitelfelvételi költségeket az április óta tartó emelési sorozatban, amikor a kamatláb nulla volt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések