A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A brazil elnök leváltotta a hadsereg parancsnokát


Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök szombaton megvált a hadsereg parancsnokától, Julio Cesar de Arruda tábornoktól – közölte a Reuters egy forrására hivatkozva. 

A parancsnoki tisztséget csak december 28. óta betöltő Arruda leváltásról szombaton a brazil média is beszámolt, a tisztséget Tomas Miguel Ribeiro Paiva tábornok kapta meg, aki a héten egy beszédében mindenkit a választási eredmények tiszteletben tartására kért, és megerősítette, hogy a hadsereg politikamentes és pártatlan. A brazil hadsereg és a védelmi minisztérium nem kommentálta azonnal az ügyet.

Lula a héten azt mondta, hogy a hírszerző szolgálatok kudarcot vallottak a január 8-i incidensek kivizsgálásában. Akkor a kormányépületeket – a kongresszus épületét, az elnöki palotát és a legfelsőbb bíróságot – megrohamozták és betörtek a volt elnök, Jair Bolsonaro hívei. Az új elnök Lula már korábban is pedzegette, hogy a fegyveres testületek tagjait sejti a lázadás mögött.

Arruda pénteken a haditengerészet és a légierő parancsnoka társaságában találkozott a brazil elnökkel. José Múcio Monteiro védelmi miniszter a találkozó után újságíróknak azt mondta, hogy a megbeszélésen nem a zavargások álltak a középpontban, de hozzátette, hogy a zavargásokban részt vevő katonák büntetésre számíthatnak.

Lula bevallott célja, hogy megtisztítsa a biztonsági erőket a keményvonalas Bolsonaro hívektől. A lázadó tüntetők közül sokan katonai puccsot követeltek, hogy ismét Bolsonaro juthasson hatalomra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések