A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

2021-ben már csak 1500 magyar gyerek született a Vajdaságban

A vajdasági magyarság száma 20-25 százalékkal csökkent a legutóbbi népszámlálás óta. 

A Maszol arról ír, hogy a szerbiai magyarok körében rendkívül magas a fogyatkozás. A 2022-es népszámlálás előzetes adatai alapján kétszázezer alá csökkent a vajdasági magyar közösség létszáma, írják. Ez tíz éve alatt mintegy 60-70 ezer fős visszaesést jelent. 

Hangsúlyozták: a népesség zsugorodásának fő okaként a nagyon alacsony születésszámot nevezte meg a Maszolnak nyilatkozó zentai szociológus, kiemelve az elvándorlás súlyos hatását is.

Az első eredmények szerint a 2011-es összeíráshoz képest hét százalékkal csökkent az ország lakossága. Bár a részletes adatokat 2024 júniusáig hozzák nyilvánosságra, írják, az előzetes számok nem biztatóak. Szerbia népessége 6,7 millió, ami mintegy félmilliós csökkenést jelent az elmúlt tizenegy év alatt. 

Drámaian fogy a magyar

A statisztikai adatok szerint a Vajdaságban mintegy 180-190 ezer lesz a magyarok létszáma. A szerbiai Identitás Kisebbségkutató Műhely elnöke, Badis Róbert elmondta: „Ez mintegy 60-70 ezer fős csökkenést jelent, ami rendkívül magas. A legnagyobb népességfogyatkozást elszenvedő községek a Tisza mente községei (Zenta, Csóka, Ada, Kanizsa), ahol több, mint 20 százalékos a fogyatkozás. Ezek zömében magyarlakta területek. Ha összességében nézzük, akkor

a vajdasági magyarság száma 20-25 százalékkal csökkent a legutóbbi népszámlálás óta".

A népességfogyás legfőbb okának Szerbia teljes népessége és a magyar népesség esetében is a rendkívül alacsony születésszámot nevezte a szociológus, írják. „2021-ben mindössze 1499 magyar nemzetiségű újszülöttet regisztráltak, ami 30 százalékkal kevesebb, mint tíz évvel ezelőtt."

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések