A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Új-Zélandon betiltják a dohányvásárlást


A mostani gyerekek már soha életükben nem vásárolhatnak legálisan cigarettát, és jönnek a dohányboltok. 


Az új-zélandi parlament kedden elfogadta a dohányzás fokozatos betiltásáról szóló törvényt, ami megtiltja a 2009 január elseje után született embereknek, hogy cigarettát vásároljanak – írta a Guardian. Új-Zéland az első ország, ami ilyen tilalmat vezet be.

A dohányvásárlási korhatár fokozatos emelése mellett a jogszabály korlátozza a dohánytermékek árusítását is: életbe lépése után cigarettát csak külön dohányboltokban lehet majd csak vásárolni. Jelenleg nagyjából hatezer boltban lehet dohányt venni Új-Zélandon, és ez a szám mindössze hatszázra fog csökkenni.

A szigetország tavaly decemberben jelentette be, hogy a dohányvásárlás fokozatos betiltására készülnek, hogy füstmentessé tegyék az országot. Ayesha Verrall egészségügyi miniszter a jogszabály elfogadása után kijelentette:

Több ezren fognak hosszabb és egészségesebb életet élni, az egészségügyi rendszer pedig ötmilliárd dollárt (1200 milliárd forint) fog megtakarítani azzal, hogy nem kell dohányzás okozta megbetegedéseket kezelni.

Terjed az ötlet

Az új-zélandi példa már elfogadása előtt terjedni kezdett. Márciusban Dánia jelentette be, szép lassan teljesen megtiltanák a dohánytermékek árusítását. Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter elmondta: Azt reméljük, hogy a 2010-ben és azután született emberek közül senki sem kezd el majd dohányozni, vagy nikotinalapú termékeket használni. Ha szükséges, készen álluk betiltani árusításukat az életkori határ folyamatos emelésével.

Egy közvélemény-kutatás adatai szerint a dánok 64 százaléka támogatja a kormány tervét, és a 18-34 éves korosztályban ez a szám 67 százalék.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések