A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Törökország nem enged: továbbra is kérdéses Finnország és Svédország NATO csatlakozása


Törökország még mindig ellenzi Svédország és Finnország NATO-csatlakozását. A török külügyminiszter most annak a fegyver-embargónak a feloldását követeli, amelyet több nyugati ország támogat.

Törökország csak bizonyos feltételek mellett hajlandó jóváhagyni Finnország és Svédország NATO csatlakozási kérelmét. Az egyik ilyen feltétel a Törökország elleni nem hivatalos fegyverembargó feloldása, melyet több nyugat-európai ország, köztük Finnország is alkalmaz.

Svédország szeptemberben jelentette be, hogy feloldja Ankara elleni fegyverembargóját, melyet még 2019-ben hozott, Törökország kurdok elleni katonai fellépése miatt.

"Fontos, hogy a finn külügyminiszter Törökországba látogasson, mivel nem tudunk arról, hogy Finnország feloldotta volna embargóját ellenünk. Választ szeretnék kapni erre a kérdésre" - mondta Mevlüt Cavusoglu, török külügyminiszter. 

Cavusoglu hozzátette, hogy a kurd férfi, akit Svédország hétvégén adott ki Ankarának, nem az akit kértek. Mahmut Tat, aki török állampolgár, 2015-ben Svédországban keresett menedéket, miután Törökországban hat év börtönre ítélték mert állítólag kapcsolatban állt egy kurd militáns csoporttal.

„Azt követeljük, hogy a listánkon szereplő személyeket adják át Törökországnak, illetve fagyasszák be anyagi forrásaikat, ott ahol laknak”

- tette hozzá a külügyminiszter.

A svéd miniszterelnök novemberi látogatása után most a finn külügyminiszter érkezését várják Ankarába. Törökország ezen kívül továbbra is fenntartja, hogy a jóváhagyás csak akkor törtéhet meg, ha mindkét skandináv ország befejezi az olyan csoportok támogatását, amiket Ankara terrorista szervezetként tart számon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések