A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

„Puccskísérlet” után: Németország szigorít a fegyvertartási szabályokon


A puccsellenesnek nevezett razziák után Nancy Faeser német szocdem belügyminiszter bejelentette: szigorítani fogják a fegyvertartás szabályait Németországban. 

Több mint 130 helyszínen tart razziát a német rendőrség szerdán – a hatóságok szerint nagyszabású puccsra, a német államrend megdöntésére készült egy titkos szerveződés.

Nyugdíjas terrorsejt

A fejleményekből kiderült: a hatóságok az úgynevezett „Reichsbürgerekre”, a „birodalmi polgárok” nevezetű mozgalomra csaptak le.

A köreikből szerveződő csoportosulás

célja az ügyészek szerint volt, hogy Németország fennálló államrendjét megdöntse,

és helyére a már meglévő, kidolgozott terveik alapján új államformát vezessen be. Az ügyészség szerint a szervezkedők tudták, hogy ezt a célt csak katonai erővel és az államot képviselő személyek elleni erőszakkal lehet elérni. A szervezkedők egy része a hatóságok szerint fegyveres csoportot hozott létre a puccs megvalósítására.

Időközben az is kiderült, hogy az összeesküvők meglehetősen heterogén csoportot alkotnak: a vezetőjükként egy nyugdíjas türingiai herceget neveztek meg, XIII. Henriket, Reuß hercegét,

de volt köztük volt afd-s képviselőnő, operaénekes, tetőfedő ács és sztárséf is.

A lefoglalt fegyverek között számszeríjak, régi kardok és vadászpuskák is akadtak.

Jön a szigorítás

Miután több ezer rendfenntartó bevetésével a német államrend lecsapott a csoportosulásra, egy vasárnapi interjúban Nancy Faeser német belügyminiszter bejelentette: szigorítani fogják a fegyvertartás szabályait Németországban.

A minap a katari világbajnokságon nézőként szivárványos karszalagot villantó német belügyminiszter elmondta,

a Reichsbürger mozgalom szerinte egyre növekvő fenyegetést jelent Németországra, 

az elmúlt év során ugyanis 21 ezer főről 23 ezerre nőtt a tagszámuk. Hozzátette: „Esetükben nem ártalmatlan őrültekről van szó, hanem feltételezett terroristákról, akik most előzetes letartóztatásban ülnek.”

Faeser szerint minden hatóságnak a maximális nyomást kell gyakorolnia a csoportra, el kell venni a fegyvereiket, és kiemelte, hogy a kormány „rövidesen tovább szigorítja a fegyvertörvényeket”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések