Hirdessen itt

Oroszország bécsi nagykövete: Európának orosz olaj nélkül kell majd élnie


Oroszország nem fog együttműködni azokkal az országokkal, amelyek támogatták az olajembargót, különösen Európa lesz kénytelen orosz üzemanyag nélkül élni – mondta Mihail Uljanov, Oroszország bécsi nagykövete. 

“Ettől az évtől kezdve Európának orosz olaj nélkül kell élnie. Moszkva már világossá tette, hogy nem fog olajat szállítani azoknak az országoknak, amelyek támogatják a piacellenes árplafont. Csak várd ki. Az EU hamarosan azzal vádolja majd Oroszországot, hogy fegyverként használja az olajat”

– írta a Twitteren.

Korábban G7-országok és Ausztrália megállapodtak abban, hogy az orosz eredetű olaj megvásárlására vonatkozó árplafon 60 dollár/hordó lesz. A tengeri olajkészletekre vonatkozó úgynevezett felső árplafon december 5-én, a kőolajtermékekre pedig 2023. február 5-től lép hatályba.

Vlagyimir Putyin elnök a kezdeményezést kommentálva korábban azt mondta, hogy Oroszország nem szállít semmit külföldre, ami ellentétes az érdekeivel.

Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes a maga részéről hozzátette, hogy Moszkva nem fog olajat exportálni olyan országokba, amelyek árplafont alkalmaznak, “sem 60 dolláron hordónként, sem más áron”. Szerinte Oroszország azokkal fog együttműködni, akik hajlandóak a piaci feltételek mellett működni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések