Hirdessen itt

Mentegetik magukat a német focisták: állítólag ők nem is akarták a szájbefogást


Német lapok úgy tudják: a játékosok többsége nem akart politikai performanszokat a katari vébén, csak két játékos, Neuer és Goretzka erőltette azokat.


Felelősséget vállalni viszont senki sem akar. Ismeretes, a tavalyra halasztott Európa-bajnoksághoz hasonlóan az idei világbajnokságon is az „értékközvetítéssel”, tehát ideológiai, propagandisztikus jellegű üzenetek terjesztésével foglalkozott, a focira pedig valamivel kevesebb energia jutott.

A német labdarúgó szövetség, a DFB minden körülmények között ragaszkodott ahhoz, hogy a Nationalelf tagjai egy „One Love” feliratú karszalagban lépjenek pályára a meccseiken, ami azt hivatott jelképezni, hogy a csapat számára fontos a „sokféleség”, a „tolerancia” és az „emberi jogok”. A DFB-n kívül több másik szövetség is jelezte, hogy hasonló akciót fontolgatnak, de a FIFA nyomására végül kénytelenek voltak elállni ettől. Ennek nyomán készült a Nationalelf Japán elleni mérkőzése előtt a híres-neves szájbefogós csapatfotó a német válogatottról.
 
Az a meccs azonban nem úgy alakult, ahogy a németek eltervezték, a mutatott játék és a végeredmény sokaknál érthető kárörömöt, megint másoknál – nem titok: e sorok írójánál is – szégyenkezést váltott ki. Az ügyön az sem segített sokat, hogy megjelent Katarban Németország szélsőbaloldali belügyminisztere, Nancy Faeser is, aki büszkén viselte a „One Love”-karszalagot a VIP-páholyban.

Nem meglepő módon elindult az üggyel kapcsolatban a magyarázkodás, véletlenül az is kiderült, hogy a karszalagos-szájbefogós performanszok támogatottsága közel sem volt olyan széles körű a csapaton és a szövetségen belül, mint azt a németországi közbeszéd jelenlegi állapota és tematizáltsága esetleg sugallná.

Mint az mostanra nagyjából egyértelművé vált, a „One Love”-karszalagokat elsősorban a DFB menedzsmentje erőltette, a játékosok túlnyomó része egyáltalán nem szeretett volna ilyesmivel foglalkozni a pályán. Oliver Bierhoff, a szövetség sportigazgatója viszont sokáig hajthatatlan volt az ügyben, s gyakorlatilag csak a FIFA nyomására mondott le a karszalagozásról.

A Bild és más lapok azonban azt is tudni vélik, hogy a karszalagot helyettesítő szájbefogós akcióban sem akart részt venni a Nationalelf játékosainak többsége. Az ARD közszolgálati csatorna információi szerint gyakorlatilag csak Manuel Neuer kapus-csapatkapitány és müncheni csapattársa, Leon Goretzka erőltették a szájbefogást, a többiek inkább hanyagolták volna a dolgot – egyedül Joshua Kimmichet sikerült még maguk mellé állítaniuk. A többiek szerint ez csak elvonta a figyelmet a játékról, ezért nem kellett volna erőltetni.

Hansi Flick szövetségi kapitány szerint neki nem kellene távoznia a gyalázatos világbajnoki szereplés után, de azt belátja, hogy követett el hibákat a tornán. Bierhoff szerint pedig  jobban el kellett volna hárítani azt a terhet, ami emiatt a játékosok vállára nehezedett.
 
A DFB várhatóan a hét közepén fog dönteni Flick és Bierhoff sorsáról.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések