A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Menekültekkel végeztetné a németek munkáját a munkaerőhiánnyal küzdő Németország


A következő években tömegesen vonulnak nyugdíjba az ötvenes évek baby boom generációjának képviselői, őket kell pótolni.

A hiányzó munkaerő pótlása, a bizonytalan helyzetű menekültek sorsának rendezése és az évtizedek óta itt élők végső integrálása a célja a német idegenrendészeti, állampolgársági szabályok tervezett reformjának – olvasható a HVG keddi, elemző cikkében.

A portálon azt írják: a német kormány három területen is meg akarja újítani idegenrendészeti politikáját. Modernizálnák, liberalizálnák az állampolgársági jogot, megkönnyítenék a munkaerő-bevándorlást, és átmeneti intézkedéssel rendezni akarják a menekültként ideérkezett, ám mindmáig bizonytalan státuszú emberek sorsát. A cikk szerint minderre azért van szükség, mert

következő években tömegesen vonulnak nyugdíjba az ötvenes évek baby boom generációjának képviselői.

Ez az iparhoz és a munkáltatókhoz közel álló kölni Német Gazdaságkutató Intézet felmérései szerint annyit jelent, hogy

évente 400 ezer ember hiányzik majd a munkaerőpiacról, márpedig 2030-ra legalább 5 millió betöltetlen állás lesz.

Mindezt szabályozott bevándorlással teljes egészében nem lehet pótolni, de kísérletet kell tenni a jelenlegi előírások enyhítésével Németország vonzerejének növelésére – olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések