Hirdessen itt

Megérkeztek az újabb szankciók Oroszország ellen


Az új büntetőintézkedések több orosz tévécsatornát is betiltanak, de enyhítéseket is tartalmaznak.

Péntek délután közzétette az Oroszország ellen bevezetendő legújabb szankciók listáját honlapján az Európai Unió Tanácsa.

Az új büntetőintézkedések a gazdasági és politikai élet számos területére vonatkoznak, ugyanakkor a korábbiakhoz képest könnyítéseket is tartalmaznak.

További lépések az orosz hadiipar ellen

Az EU a jövőben tovább korlátozza majd az Oroszországba szállítható, többcélú – tehát katonai célokra is felhasználható – áruk és technológiák kivitelét.

Tilos lesz repülőgépekbe és drónokba való hajtóműveket, illetve ezek alkatrészeit értékesíteni Oroszországba,

illetve bármely más országba is, amely esetleg továbbadhatja ezeket Oroszországnak.

Bővül a szankcionált orosz bankok listája is. Az Unió tagállamainak kormányai két orosz pénzintézet vagyonának befagyasztása mellett döntött, egy további bankot pedig tranzakciós tilalom alá vetett.

Fontos ideologikus lépés az NTV, a Rosszija-1, a REN TV és a Pjervij Kanal európai sugárzási engedélyeinek felfüggesztése. A Tanács indoklása szerint ezek a tévéadók az orosz állam közvetlen irányítása alatt állnak és olyan dezinformációs kampányt folytatnak, amely „legitimálja Oroszország agresszióját és aláássa Ukrajna támogatottságát”.

Könnyítések a mezőgazdaság terén

További lényeges lépés, hogy az EU területéről a jövőben nem érkezhetnek majd befektetések az oroszországi bányászati szektorba, bár ez alól „bizonyos kulcsfontosságú nyersanyagok” kivételt képeznek. Európai állampolgárok a jövőben nem vállalhatnak tisztséget orosz állami vállalatoknál, pontosabban ezek oroszországi cégeinél.

Az eddigi szankciókhoz képest kisebb visszalépést jelent, hogy

az Európai Unió a jelek szerint meghátrált a mezőgazdasági termékek ügyében.

Annak érdekében, hogy a világon – elsősorban Afrikában – ne alakulhasson ki éhínség, a Tanács úgy határozott, hogy a tagállamok bizonyos esetekben „kifagyaszthatják” a (mű)trágyával és egyéb mezőgazdasági termékekkel kereskedő oroszok vagyonát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések