A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Index: Tizenöt százalékkal emelkedhet jövőre a minimálbér


A tárgyalások még nem zárultak le, de Czomba Sándor államtitkár szerint 15 százalék környékén körvonalazódik a jövő évi emelés. 

Hozzávetőlegesen 15 százalékos minimálbér-emelés várható januártól – mondta el  az Indexnek Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár annak kapcsán, hogy lassan megtörténhet a munkavállalók és a munkáltatók közötti megállapodás a jövő évi béremelésről.

A portál csütörtök délután megjelent, exkluzív cikkéből kiderül: már egy ideje zajlanak a tárgyalások, amelyek még nem is zárultak le, de már láthatóak az irányok.

A kormány abban érdekelt, hogy tartós megállapodás szülessen a munkavállalók és a munkáltatók között, ez pedig a két fél közötti egyezséggel valósulhat csak meg – idézi az Index Czomba Sándort, aki egyébként  december elsejétől a Nagy Márton által vezetett Gazdaságfejlesztési Minisztériumban dolgozik, és megtisztelve érzi magát, hogy újra ezért a területért felelhet.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2010 előtt 11 százalék felett volt a munkanélküliség, és tíz éven belül a kormány ígéretének megfelelően egymillió új munkahely létesült.

„Sajnos a jelenlegi helyzetben az elhibázott szankciós politika miatt mind a munkavállalók, mind a munkáltatók rendkívül nehéz helyzetben vannak. A munkavállalókat a magas infláció, a munkáltatókat pedig a magas energiaárak sújtják” – jelentette ki Czomba, hozzátéve, hogy Orbán Viktor egyértelműsítette: most járulékcsökkentéssel nem tud a kormány hozzájárulni a bérek növekedéséhez, de a korábbi időszakban – az elmúlt hat évben – összességében 15,5 százalékkal csökkentek a járulékok. Ez pedig azt jelenti, hogy a korábbi bérnövekedésnek a motorja a járulékcsökkentés volt – mondta az államtitkár, aki azt is elárulta: azt kérték a a munkáltatóktól, hogy ők is menjenek el a falig. Elmondása szerint a formális és informális egyeztetések alapján ez most nagyjából 15 százalék környékén körvonalazódik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések