A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Goodfriend: Szivárogtató segítségével zajlott az USA budapesti nagykövetségének információgyűjtése


2014 októberében az Egyesült Államok megtagadta a beutazás lehetőségét hat meg nem nevezett magyar köztisztviselőtől. 

Két világ között címmel jelenik meg december 30-án dokumentumfilm a HVG360-on, melyben André Goodfriend volt amerikai ügyvivő is megszólal.

A magyar külpolitika alakulásáról készített filmben Goodfriend többek között arról is beszél, hogy 2014-ben 

„nem sajtóhírekből és pletykákból, hanem saját forrásokból, szivárogtató segítségével” zajlott az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének információgyűjtése,

amely ahhoz vezetett ahhoz, hogy több kormányzati személyt kitiltottak az USA-ból – írja a hvg.hu.

Felidézték, 2014 októberében a 7750-es elnöki proklamáció alapján az Egyesült Államok megtagadta a beutazás lehetőségét hat meg nem nevezett magyar köztisztviselőtől.

Az amerikai hatóságok semmilyen konkrét adattal nem rendelkeztek

A Fővárosi Főügyészség a kitiltási botrány néven elhíresült ügyben még 2014 decemberében jogsegélykérelemmel fordult az amerikai igazságügyi tárcához a Legfőbb Ügyészségen keresztül. Ebben tájékoztatást kértek arról, hogy az amerikai hatóságok rendelkeznek-e bármilyen adattal, bizonyítékkal.

A jogsegélykérelemre adott válasz végül 2016 augusztusban érkezett meg. Abban az állt, hogy „az amerikai hatóságok semmilyen konkrét adattal nem rendelkeznek, információikat a sajtó- és az internet nyilvánosságán keresztül szerezték be, úgy, mint egy hírügynökség riportjai és a magyar sajtóhírek” – ismertette a hvg.hu.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések