Hirdessen itt

Eltiltaná Trumpot az elnöki hivataltól a képviselőház vizsgálóbizottsága


A demokrata többségű bizottság hétfőn bűnvádi eljárást javasolt a volt elnök ellen. 

Eltiltaná Donald Trump volt államfőt az elnöki hivataltól az amerikai képviselőház bizottsága, amely a washingtoni Capitolium elleni 2021. január 6-ai támadás körülményeit vizsgálta. A testület csütörtök éjszaka hozta nyilvánosságra másfél éves munkájáról szóló teljes jelentését.

A bizottság célja az volt, hogy megállapítsa az események idején még hivatalban lévő elnök szerepét a történtekben. A több mint 800 oldalas dokumentum a volt elnök központi szerepét hangsúlyozza a január 6-ai zavargásokban, amelynek során tüntetők törtek be a törvényhozás épületébe.   

A január 6-ai események egyike sem történt volna meg nélküle”– fogalmaz a jelentés. 

Több mint ezer embert kérdeztek ki

A demokrata többségű bizottság hétfőn bűnvádi eljárást javasolt Donald Trump ellen az igazságügyi minisztérium számára. A javaslat kormányellenes szervezkedéssel, lázadás szításával, segítésével, támogatásával és felbujtással, valamint azzal vádolja a politikust, hogy akadályozta a kongresszus hivatali működését. A vizsgálóbizottsága az elmúlt 18 hónapban tíz köznyilvános meghallgatást tartott, ezer embert kérdezett ki és egymillió oldalnyi dokumentumot dogozott fel. Hét demokrata és két republikánus tagból állt, utóbbiak Donald Trump párton belüli ellenfelei, Liz Cheney és Adam Kinzinger voltak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések