Hirdessen itt

Biden és Macron elköteleződtek Oroszország felelősségre vonása mellett


Joe Biden és Emmanuel Macron csütörtökön a Fehér Házban találkoztak, ahol megerősítették elkötelezettségüket az Oroszország által Ukrajna elleni invázió elleni küzdelem mellett, és kölcsönösen elismerték a háborús gazdasági stressz kezelésével kapcsolatos feszültségeket. 

Macronnak ez volt az első látogatása a Fehér Házban, mióta Biden az elnök. A két vezető kijelentette, hogy elkötelezettek Oroszország felelősségre vonása mellett „a széles körben dokumentált atrocitásokért és elkövetett háborús bűnökért”.

„Franciaország és az Egyesült Államok szembeszáll Vlagyimir Putyin hódítási ambíciójával" és „megvédi a demokratikus értékeket és az egyetemes emberi jogokat, amelyek mindkét nemzet szíve" - mondta Biden, majd hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy a két ország mindenben egyetért, de majdnem mindenben.

Macron szerint a két nemzet közös felelőssége a demokrácia védelme az óceán mindkét partján, és együtt kell szembenézni az ukrajnai háború közvetlen és közvetett következményeivel.

A megbeszélésen Kínáról is szó esett, kifejtették aggodalmaikat az emberi jogok sérülése kapcsán, de Kínának a klímaváltozásban betöltött szerepéről is szó esett.

Macron szóvá tette, hogy „szuper agresszív” az európai cégek felé Biden inflációcsökkentési törvénye (IRA), amely csak az amerikai cégeknek nyújt támogatást. Macron azt is megjegyezte, hogy az ukrán háború sokkal többe kerül Európának, mint az Egyesült Államoknak, de nem úgy tűnt, hogy Biden kész lenne engedményeket tenni. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések