A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az osztrákok megtorpedózták Bulgária és Románia schengeni csatlakozását


A migrációs helyzetre hivatkozva nem támogatták a két kelet-európai állam felvételét.  

Ausztria vétója miatt nem sikerült belépnie a schengeni övezetbe Romániának és Bulgáriának, Hollandia is sokat gondolkodott, ők végül keleti szomszédunk felvételét támogatták, míg ellenezték Bulgária bevonását.

Ugyanakkor Horvátország egyhangú támogatást kapott, ami azt jelenti, hogy 2023 januárjától csatlakozik a schengeni övezethez, ami jó hír a nyaranta oda látogató magyaroknak. A szavazásra csütörtök délután került sor, Bukarest és Szófia részére ez egy fájdalmas nap, ugyanis a horvátokat úgy vették fel, hogy jóval később csatlakoztak a nemzetközösséghez.

Karl Nehammer osztrák kancellár szerdán jelezte, eddig 75 ezer nem regisztrált migráns érkezett hozzájuk, ami komoly biztonsági problémát jelent számukra és azt javasolta, halasszák augusztusra a Romániáról és Bulgáriáról szóló szavazást .

A Euronews jelentése szerint Románia azzal vágott vissza, hogy álláspontjuk szerint ők nem részei a nyugat-balkáni útvonalnak, ráadásul az Európai Bizottság által kiadott számos jelentés és szakértői tényfeltáró misszió bizonyította, hogy az ország jól felkészült a külső határainak kezelésére. A Frontex, az EU határellenőrzési ügynöksége azonban Romániát és Bulgáriát a nyugat-balkáni útvonal részének tekinti.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések