A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A brüsszeli szankciók felülvizsgálatát kéri a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács


A kialakult helyzet rendkívül kedvezőtlenül érintette a magyar energiaellátást. 

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) a jelenlegi nemzetközi, elsősorban Európát sújtó gazdasági-költségvetési válság megoldása érdekében szükségesnek tartja az Európai Unió szankciós politikájának felülvizsgálatát, ami elengedhetetlen az energiaválság kiváltó okainak felszámolása és az infláció mérséklése érdekében – közölte a testület csütörtökön az MTI-vel.

A tanács állásfoglalásában hangsúlyozta: bízik benne, hogy a magyar kormány a 2020-ban kitört világjárványhoz hasonlóan az idén jelentkezett európai energiaválság negatív hazai következményeit is hatásos kormányzati intézkedéscsomaggal fogja ellensúlyozni.

A hosszú távú alkalmazkodás, az egyirányú energiafüggőség csökkentése érdekében egyidejűleg meg kell kezdeni a magyar energiabeszerzés forrásainak diverzifikációját, illetve átfogó programot kell indítani az Európai Uniótól elérhető források maximális kihasználásával az átfogó nemzeti energiatakarékossági és a zöld átmenet felgyorsítását célzó programok révén – fejtették ki. A tájékoztatás szerint a tanács egyetért azzal, hogy

a jelenlegi energiapiaci feszültségek feloldásának optimális módja az lenne, ha az ukrán-orosz konfliktus békekötéssel, de legalább tartós fegyverszünettel érne véget.

Ennek azonban a közeli jövőben nincs reális esélye álláspontjuk szerint és az sem várható, hogy Oroszország feladja a gázszállítások területén idáig alkalmazott szállítási korlátozásait, sőt a Nemzetközi Energiaügynökség véleménye szerint a gázexport teljes felfüggesztése sem zárható ki – tette hozzá az NGTT.

A tanács álláspontja szerint a kialakult helyzet rendkívül kedvezőtlenül érintette a magyar energiaellátást, ezen keresztül a magyar gazdaságot és a lakosság mindennapi életét is.

Régóta nem tapasztalt mértékűvé vált az infláció, ami két fontos létfeltétel, az energia és az élelmiszerek árnövekedésének következményeként csúcsosodott ki”

– közölték.

A tanács fel kívánja hívni a figyelmet a kedvezőtlen folyamatokra, egyidejűleg az Európai Unió szankciós politikájának felülvizsgálatát és módosítását tartja szükségesnek, mivel ennek hatásai egyaránt érintik a magánembereket, a családokat, a vállalkozásokat, az önkormányzatokat és az állami intézményeket.

Ezekre kell megfelelő intézkedéseket találni, hiszen az egész társadalmat érintő problémáról van szó”

– fogalmazott az NGTT, mely szerint ugyanakkor még a szankciók jelentős mérséklése esetén sem tűnik lehetségesnek a korábban Oroszországból beszerzett gázmennyiség szállítása.

A tanács álláspontja szerint a szankciókat úgy kellene kalibrálni, hogy következményként ne szűküljön lényegesen a rendelkezésre álló kőolaj- és földgáz mennyisége, ne emelkedjenek jelentősen az energiaárak. A szankciókat nem szabad kiterjeszteni azokra az Európai Unió által fenntarthatónak minősített nukleáris energiatermeléshez szükséges árukra és szolgáltatásokra, amelyek elfojtanák a már meglévő atomerőművek tartós működését, továbbá ellehetetlenítenék a fenntartható nukleáris energiatermelés növekedéséhez szükséges új reaktorok építését is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések