A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

14 tanár kapott figyelmeztetést polgári engedetlenség miatt


Tizennégy tanár kapott figyelmeztetést polgári engedetlenség miatt az ország egyik legjobb iskolájának számító Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban,- visítja a Telex. 

Újdonság, hogy a figyelmeztetéseket ezúttal nem a tankerület küldte, hanem az igazgató aláírásával kapták meg a tanárok az iskola saját fejléces papírján. Emögött feltehetően a felelősség alsóbb szintre hárítása mutatkozik meg a hivatalok részéről. Korábban ugyanis a munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi vezetők küldték ki ezeket a leveleket, de a figyelmeztetések és elbocsátások miatt több tüntetést is tartottak a tankerületi központok irodái előtt, siránkozik a Telex.

A tantestületben azt találgatják, mi alapján részesítenek figyelmeztetésben bizonyos tanárokat, másokat pedig miért nem. Információink szerint most azok kaptak írásos figyelmeztetést a középiskolai rangsorokban rendre elő helyen szereplő iskolában, akik az elmúlt hetekben kétszer is részt vettek polgári engedetlenségben.

A figyelmeztetés szövege nagyrészt megegyezik azzal, amiket korábban a tankerületek küldtek ki. A lényege, hogy aki az írásos figyelmeztetés után is megtagadja a munkát, az elbocsátásra számíthat.

A szöveg szerint a levél címzettje több alkalommal jogosulatlanul nem vette fel a munkát.

„Tájékoztatom hogy amennyiben a munka felvételét ismételten megtagadja, az a Belügyminisztérium elvi állásfoglalása szerint a közalkalmazotti jogviszonyból eredő lényeges kötelezettségének szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének minősül, és alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre. Kérem, hogy a jövőben hasonló magatartástól tartózkodjon.”

Ezen kívül felhívják a tanárok figyelmét arra, hogy az előre be nem jelentett munkabeszüntetés korlátozza a tanulók jogát a kötelezettség teljesítésére. A tanároknak azt javasolják, hogy

„amennyiben véleményt kívánt formálni egyéb véleményformálási eszközök mellett élhet a jogszerű munkabeszüntetés jogszabályban biztosított lehetőségével”.

Szerdán a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium hat tanárát, illetve az Eötvös József Gimnázium és a Vörösmarty Mihály Gimnázium egy-egy tanárát bocsátották el állásából – derült ki a Belügyminisztérium közleményéből. Korábban hasonló okokból szűnt meg rendkívüli felmentéssel a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárának munkaviszonya.

Az újabb felmentések miatt csütörtökön több mint ötszáz tanár kezdett polgári engedetlenségbe, és több gimnáziumban ülősztrájkoltak a diákok vagy más akciókkal fejezték ki szolidaritásukat a tanárokkal. A Karinthy egyik elbocsátott tanára a Faceboookon arról írt, milyen érzés volt elmondania az osztályának, hogy távoznia kell az iskolából,- zárja a Telex a propaganda írását.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések