A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Titkolja vagyonát Jászberény jobbikos polgármestere


Jászberény honlapján hiába keressük a város vezetőinek vagyonnyilatkozatait, amióta a jobbikos Budai Lóránt 2019-ben megnyerte a választást, egyetlen bevallást sem tettek közzé.


Évek óta nem hozta nyilvánosságra Jászberény jobbikos polgármestere a vagyonnyilatkozatát. Bár erre törvény nem kötelezi, hasonlót még nem tapasztaltunk, írja az adatradar.hu, a közérdekű adatigénylések portálja. Ráadásul más hiányosságok is vannak a település honlapján.

Meglehetősen átláthatatlan Jászberény baloldali vezetésű önkormányzatának működése. Az adatRADAR hiába kereste például a város vezetőinek vagyonnyilatkozatát, amióta a jobbikos Budai Lóránt 2019-ben megnyerte a választást, egyetlen bevallást sem tettek közzé. De például a honlap Gazdasági adatok című aloldalán elérhető szervezeti beszámoló sem tartalmazza a tavalyi zárszámadást, noha a dokumentum szerint azokat jellemzően májusban fogadja el a képviselőtestület.

Az ötmillió forintot meghaladó költségvetési támogatásokat 2021. második negyedévéig töltötték fel. A foglalkoztatotti létszámról és a személyi juttatásokról szóló irat – amely alapján Budai éves fizetése bruttó 8 583 550 forint, költségtérítése pedig 1 352 096 forint – 2020-as. Nem lehetetlen, de mindenesetre nehéz elhinni, hogy az elmúlt bő egy évben egyetlen szervezet működéséhez sem járult hozzá nagyobb összeggel a település, ahogy azt is, hogy a dolgozók létszáma, a bértömeg, stb. két éve változatlan.

A jobbikos politikusnak korábbi vagyonnyilatkozatai alapján van egy 81 négyzetméteres lakóháza, aminek fele részben tulajdonosa.

Hét éve egyetlen jövedelmeként azt a 88 ezer forintos bért tüntette fel, amit pártja országgyűlési képviselőjének vagy frakciójának asszisztenseként keresett. Akkor egy Suzuki Swiftet hajtott. Két év múlva, azaz 2017-ben már egy Opel Zafirát, a 88 ezer forint mellett pedig bruttó 166 888 forintot könyvelt el önkormányzati, és 140 000 forintot megyei képviselőként kapott illetményként.

A fenti adatokból kalkulálva most legalább 715 000 forintért vezeti Jászberényt, amely tavaly novemberben azzal került be az országos sajtóba, hogy 800 millió forintot kell visszafizetnie az Európai Uniónak, mert képtelen volt határidőre befejezni egy kiemelt projektet.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) tájékoztatásából egyébként az derült ki, hogy önkormányzati szinten nem kötelező a vagyonnyilatkozatok közzététele. Az  adatRADAR  működése során azonban még nem találkozott olyan településsel, amelynek honlapján nem volt elérhető az összes beszámoló, írja a portál.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések