Hirdessen itt

Székelyföldön tervez felvonulást egy magyarellenes román szervezet


Egyfajta hagyománnyá vált Romániában, hogy a székelyföldi városokban különösen látványos, sokak szerint erőfitogtató formában szervezi meg a december 1-jei nemzeti ünnepet a mindenkori bukaresti kormány.  

Csíkszeredában idén először katonai repülőgépeket és helikoptereket is bevet a román hadsereg, amennyiben azt az időjárás megengedi. 

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint egy francia NATO-különítmény is felvonul a több mint nyolcvan százalékban magyarlakta város központjában. A tervek szerint Csíkszereda két parádénak ad otthont az Erdély Romániához csatolása előtt tisztelgő napon. A katonai felvonulást követően, az esti órákban a település fő sugárútján, fáklyásmenetben „búcsúznak” a székelyföldi város lakóitól a román nemzeti ünnepre érkezett katonák, hatóságiak. December elsején Székelyudvarhelyen is felvonulnak a katonák.

Ezúttal Kézdivásárhelyen tervez megmozdulást a Nemzet Útja (CN) nevű román, szélsőségesen magyarellenes szervezet. 

Mint arról a Krónika című napilap beszámolt, Mihail Tîrnoveanu, a CN elnöke – aki korábban több provokatív akciót is végrehajtott a Székelyföldön – a közösségi oldalán tette közzé felhívását, melyben adományokat gyűjt és segítséget kér, hogy Brassóból, Bákóból és Kovásznáról Kézdivásárhelyre szállíthassák az embereket, a zászlókat és a hangosításhoz szükséges felszereléseket. Tîrnoveanu egy Facebook-bejegyzésben egyebek mellett azt írta: „Hiába fitogtatja izmait Orbán Viktor a Nagy-Magyarország-sállal a nyakában”, ők megismétlik örök érvényű üzenetüket, miszerint Erdély román föld. 

Ezt mondjuk december 1-én Kézdivásárhelyen, ahogy megtettük Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Nagykárolyban is

 – fogalmazott a magyarellenes szervezet vezetője.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések