A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem szedik tovább a migránsok szemetét a bedősök


Tavaly szeptember óta heti rendszerességgel takarítanak, szedik a szemetet a migránsok után az erdészetis diákok az ásotthalmi erdőben. Mostanra annyi a szemét, hogy a konténerek elszállításának költségét nem tudja az iskola felvállalni. Ha ezt valaki átvállalja, örömmel folytatják, mert az akarat, idő és energia megvan rá.


– Ha mi nem szedjük össze, akkor senki – mutatott körbe az ásotthalmi erdőben Bánhidy Zoltán, az Al­földi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatója. Körülöttünk amerre láttunk migránsok által eldobált szemét: hátizsákok, hálózsákok, ruhák, cipők, üres konzervdobozok és használt törlőkendők hevertek. A legkülönlegesebb tétel a leopárdmintás melltartó volt. A hátizsákok összes zsebe nyitva. Valaki járt már itt előttünk, a városi legendákból ismert eurókötegeket kereshette.

Az erdő mélyén több egykori táborhely maradványai hevernek szerteszét. Ezeket tavaly szeptember óta heti rendszerességgel szedték össze az erdészeti iskola diákjai, de már annyi a szemét, hogy anyagilag nem bírja az iskola.

– Szomorú, hogy az akarat megvan a részünkről, időnk, energiánk is van és mégis itt van ez a rengeteg szemét. A diákok egyre lelkesebbek, egyre többen csatlakoztak, de mostanában már annyi szemét gyűlt össze, ami be se fért az UAZ-ba – mondta miközben az erdőben sétáltunk egyik migráns táborhelytől a másikig.

– Jól ismert mindenki előtt, hogy a migránsok folyamatosan érkeznek. Ez a tanulmányi erdőnket is nagymértékben érinti, rengeteg szemetet hagynak hátra. Ez az elmúlt években még kezelhető volt. Iskolánk oktatója, Bánhidy Zoltán a vadonjáró szakkör tagjaival, illetve önkéntesekkel gyűjtötte a szemetet folyamatosan, heti rendszerességgel. A helyzet így egy darabig kezelhető volt. A területünket kezelő vadásztársaságtól kaptunk támogatást, amiből gumikesztyűket, szemeteszsákokat tudtunk vásárolni, de eljutottunk arra a pontra, hogy a mennyiség miatt nem tudjuk megoldani a szemét elszállítását. Az iskola költségvetése véges, az ismert okok miatt mi is takarékoskodni kényszerülünk. Amíg egy-két zsáknyi szemetet beletettünk a kukába, az elfért, de amikor már megtelik egy konténer, annak elszállítását nem tudja az iskola felvállalni – magyarázta a kialakult helyzetet Andrésiné Ambrus Ildikó, az erdészeti iskola igazgatója.

– Innentől kezdve segítség nélkül biztos, hogy nem tudjuk megoldani. Ha a szemét elszállításának költségét valaki átvállalja, akkor örömmel folytatjuk ezt a tevékenységet – tett hozzá az igazgatónő. Az erdőt elnézve pedig lenne rá igény.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések