A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Meghajol a német egyház: mostantól LMBTQ-személyeket is alkalmazhatnak


Alig néhány nappal azután, hogy a német katolikus főpásztorok Ferenc pápánál jártak, megváltoztatták munkavállalóikra vonatkozó belső szabályzatukat és jelentős engedményeket tettek az eddigi, a katolikus tanításhoz illeszkedő rendelkezésekből.

Alig néhány nappal a német püspökök Ferenc pápánál tett látogatása után a német főpapság új, megreformált foglalkoztatási szabályokat vezetett be a németországi katolikus egyház alkalmazottaira vonatkozóan – írja a katolikus.ma portál. A lap kiemeli: az új egyházi foglalkoztatási törvény ezentúl lehetővé teszi, hogy a német egyház munkavállalói nyíltan éljenek újraházasodott vagy azonos neműekkel folytatott kapcsolatban. 

A Német Püspöki Konferencia november végi bejelentése alapján a katolikus.ma kifejti; a német főpásztorok a konferencia általános ülésén biztosították a szükséges többséget a javaslat elfogadásához. Érvelésük szerint az alkalmazottak magánélete, „különösen a párkapcsolatok és az intimitás terén nem tárgya jogi értékelésnek”. 

Hangsúlyozzák azonban, hogy az új törvény csak az egyháznak dolgozó világiakat érinti, a papokat, szeminaristákat és a vallási rendek tagjait nem. 

A reform előkészítése a lap tudósítása szerint már hónapok óta zajlott. Mint írják, a Szinódusi Út 2022 szeptemberében tartott negyedik közgyűlésén a német püspökök több mint kétharmada megszavazta azt a dokumentumot, amely szorgalmazta a németországi katolikus egyház munkajogának módosítását, hogy a munkavállalók nyíltan élhessenek a katolikus tanítással ellentétes életmód szerint. Az alkalmazottaknak, köztük a katolikusoknak tehát többé nem lehet felmondani azért, mert második házasságban vagy azonos nemű kapcsolatban élnek.

Emlékezetes, hogy korábban a német katolikus egyház 125 alkalmazottja vállalta queer-identitását. A hamburgi érsek akkor tiszteletét fejezte ki a nyilvánosság elé álló alkalmazottak felé.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések