A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lukasenko: Ukrajnát a megszűnés fenyegeti, ha nem kezd tárgyalásokba


Ukrajnának mindent meg kell tennie az Oroszországgal fennálló konfliktus befejezéséért – jelentette ki csütörtökön Alekszandr Lukasenko belarusz elnök, hozzátéve, hogy ennek elmulasztása az ország teljes összeomlásához vezetne. 

A belarusz vezető a szomszédos országban zajló ellenségeskedéseket kommentálva megjegyezte, hogy “most minden Ukrajna kezében van”.

“Ha ők [Kijev] nem akarják, hogy emberek haljanak meg, méghozzá nagy számban… Nehéz, de [a konfliktust] meg kell állítani, mert Ukrajna teljes megsemmisülése következik”

– mondta a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) Örményországban tartott csúcstalálkozóján. Lukasenko hozzátette, hogy Ukrajna számára nem csupán “az államiság elvesztése” a tét, hanem maga a létezés.

Azt állította, hogy az ukrán nép, amely a konfliktus fő terhét viseli, végül diplomáciai kötelezettségvállalásra fogja kényszeríteni Volodimir Zelenszkij elnököt. “Egy-két év múlva a nép vádolni fogja őt: “Mit tettél, hogy elkezdted ezt a háborút?”.

Lukasenko szerint a helyzet “arra fogja kényszeríteni az ukrán vezetést – ha az ésszerűen viselkedik -, hogy tárgyalóasztalhoz üljön”.

Miután Oroszország február végén megkezdte Ukrajna elleni katonai hadjáratát, Belarusz több tárgyalási fordulónak adott otthont Moszkva és Kijev között. Akkor azonban ezek a diplomáciai erőfeszítések nem jártak eredménnyel.

Októberben a belarusz elnök azt állította, hogy Minszk ugyan részt vesz Oroszország katonai műveletében, de szerepe korlátozott. Azt mondta, hogy országa megakadályozza, hogy a konfliktus átterjedjen a területére, ugyanakkor gondoskodik arról, hogy “senki ne lőjön hátba oroszokat Belorusz területéről”.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök szerint az elfogott orosz katonák ukránok általi lelövése az eszkaláció érdekében történt, valószínűleg amerikai utasításra.

Korábban az orosz védelmi minisztérium azt mondta, hogy az ukrán hadsereg szándékosan megölt több mint 10 elfogott orosz katonát.

November 18-án az interneten megjelent egy videó, amelyen ukrán katonák a földön fekvő, magát megadó orosz hadifoglyokat lövöldöznek. A HRC elnöke, Valerij Fadejev szerint ez a Luhanszki Népköztársaság Makejevka nevű falujában történt. A HRC vezetője az incidenst demonstratív, dacos bűncselekménynek nevezte, és közölte, hogy nemzetközi vizsgálatot fog követelni. Az Emberi Jogi Tanács elküldte a videót az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatalának, az EBESZ-nek, az Európa Tanácsnak, az Amnesty Internationalnak, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának és más szervezeteknek.

Az orosz Nyomozó Bizottság később büntetőeljárást indított a fogságba esett orosz katonák tömeges lelövése miatt, amelyet Ukrajna képviselői követtek el.

"Miről szól az orosz srácok kivégzése? Megint fel akarták kavarni az orosz embereket? Megcsinálták!... Mindent megtesznek az eszkaláció érdekében, és ez riasztó - látszólag jelentéktelen dolog, de ez rettenetesen izgatja az embereket. Ez egyrészt azt mutatja, hogy az amerikaiak erősen tartják őket. "Független okos emberek nem tesznek ilyet" - mondta a fehérorosz vezető.

"A fő propagandistájuk, Podoljak is azt kiabálta a mieinknek, a fehéroroszoknak: "Ha ukrán területre lépsz, fehér zsebkendőt veszel, integetsz, megadod magad. Rendben, az oroszok megadták magukat - miért lőtték le őket?"

- kérdezte Lukasenko.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések