A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Letartóztatták az egyik legjobb iráni focistát a vb alatt


Letartóztatták Voria Gafuri iráni labdarúgót, az ország egyik leghíresebb játékosát, akit azzal vádolnak, hogy propagandát terjeszt az iszlám köztársaságról, amivel aláássa a világbajnokságon szereplő csapat tekintélyét. 

Csütörtökön letartóztatták Voria Gafurit, az iráni élvonalban szereplő Szepahan középpályását, amiért a labdarúgó a közösségi médiában arra szólította fel a kormányt, hogy ne gyilkoljon kurdokat. Korábban már letartóztatták Dzsavad Zarif volt iráni külügyminiszter kritizálása miatt is. 

A letartóztatott játékost a The Guardian értesülései szerint államellenes propagandaterjesztéssel és a nemzeti csapat hírnevének megsértésével vádolják. Gafurit az elmúlt napokban kurd szeparatistának nevezték, ő azonban világosan kijelentette, hogy életét adná Iránért.

Gafuri ugyan nincs ott az iráni keretben a világbajnokságon, letartóztatása feltehetően a játékosok felé is egyfajta üzenet, akik nem énekelték a himnuszt az Anglia elleni mérkőzés előtt, ezzel is kiállva a hazájukban zajló kormányellenes tiltakozások mellett.

A szurkolókat is meglepte az iráni csapat gesztusa, hiszen sokan pont azzal vádolták a nemzeti együttest, hogy a világbajnokság előtt kiállt az állam erőszakos fellépése mellett. Azzal, hogy a játékosok csöndben maradtak, arra késztették az iráni televízió szerkesztőjét, hogy megszakítsa az élő adást. A futballisták súlyos árat fizethetnek ezért, hazatérésük után börtönre vagy akár halálbüntetésre is számíthatnak, Iránban ugyanis a politikai véleménykülönbség a halálbüntetéssel sújtott bűncselekmények közé tartozik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések