A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Finn miniszterelnök: Európa túlságosan függ a kínai technológiától


A finn kormányfő szerint fontos, hogy ne függjünk a tekintélyuralmi rendszerektől, amelyek eltérő logikával működnek, mint a demokratikus országok. 

Európa túlságosan függ a kínai technológiától, és óvakodnia kell ettől az egyoldalú kitettségtől – hívta fel a figyelmet Sanna Marin finn miniszterelnök csütörtökön.

„Legyünk őszinték, már így is sérülékenyek vagyunk” – magyarázta a finn kormányfő egy éves startup-eseményen Helsinkiben.

„Függőségünk bizonyítékát láthatjuk a chipeknél és a félvezetőknél”

– mutatott rá. Marin aláhúzta: vannak leckék, amelyeket Európának meg kell tanulnia jelenlegi energiaválsághoz vezető orosz energiafüggőségből és a koronavírus-világjárvány során megmutatkozó orvosi eszközhiányból.

A kormányfő szerint ki kell alakítani az ezekhez a technológiákhoz szükséges hátteret és kapacitást, hogy ne függjünk a tekintélyuralmi rendszerektől, amelyek eltérő logikával működnek, mint a demokratikus országok. A finn vezető egyúttal felszólította Európát, hogy fektessen többet a technológia új területeibe, például a mesterséges intelligencia és a kvantum-számítástechnika kutatásába.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések