Hirdessen itt

Biden figyelmeztette a kínai elnököt, hogy Észak-Korea lépései nagyobb amerikai katonai jelenlétet eredményezhetnek


Joe Biden amerikai elnök egy hétfői találkozón figyelmezteti Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy Észak-Korea további fegyverkezési törekvései az amerikai katonai jelenlét fokozódásához vezetnek a térségben - közölte a Fehér Ház.

Biden a kambodzsai Phnom Penhben szállt le, hogy délkelet-ázsiai vezetőkkel találkozzon kínai kollégájával hétfőn Balin tartandó találkozója előtt - írja a Japan Times.

Az Egyesült Államokat aggasztja, hogy Észak-Korea 2017 óta először tervezi az atombombakísérletek újrakezdését, és úgy véli, Kínának és Oroszországnak megvan a befolyása ahhoz, hogy rávegye, ne tegye ezt.

Biden és Hszi első személyes találkozójukat nemzeti vezetőként a 20-as országcsoport csúcstalálkozójának margóján tartják az indonéziai Bali üdülőszigeten.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerint Biden elmondja majd Hszinek, hogy Észak-Korea nemcsak az Egyesült Államokra és szövetségeseire, Dél-Koreára és Japánra, hanem az egész térség békéjére és stabilitására nézve is fenyegetést jelent.

"Ha Észak-Korea továbbra is ezen az úton halad, az egyszerűen csak azt fogja jelenteni, hogy tovább fokozódik az amerikai katonai és biztonsági jelenlét a térségben"

- mondta újságíróknak az Air Force One fedélzetén szombaton, amikor Biden a hétvégén regionális találkozókra Kambodzsába repült.

"És így a Kínai Népköztársaságnak érdeke, hogy konstruktív szerepet játsszon Észak-Korea legrosszabb tendenciáinak megfékezésében" - tette hozzá Sullivan.

"Hogy ezt megteszik-e vagy sem, az természetesen rajtuk múlik".

Az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi szankcióknak nem sikerült megállítani Észak-Korea egyre növekvő fegyverprogramjait. Az idén rekordot döntő fegyverkísérletei között olyan interkontinentális ballisztikus rakéták is szerepelnek, amelyeket az amerikai szárazföld elérésére terveztek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések