A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az EU megpróbálja letérdeltetni Magyarországot


November 18-án ismét napirenden lesz a magyarországi jogállamiság helyzete az uniós tagállamok Európa-ügyi minisztereinek tanácsában, írja a Népszava. Az úgynevezett hetes cikkelyes eljárás keretében ezúttal meghallgatás lesz, amelyen a kormány részéről várhatóan Varga Judit igazságügyi miniszter vesz részt.

Az általános vitában mindarról szó lehet, amit a folyamatot 2018-ban elindító és a Judith Sargentini által összeállított európai parlamenti jelentés felrótt a Fidesznek. Ezek közé tartoznak például az igazságszolgáltatás függetlenségét és a médiaszabadságot érő támadások, a korrupció, a titkos megfigyelések és a diszkrimináció.

Az uniós képviselő-testület idén szeptemberben elfogadta a négy évvel ezelőtti jelentés felfrissített változatát, és megállapította, hogy ez elmúlt időszakban a helyzet tovább romlott Magyarországon, a demokratikus berendezkedést felváltotta a választási önkényuralom hibrid formája. A jelentés megállapításait több kutatóintézet demokráciajelentése támasztotta alá az elmúlt egy évben, így a Freedom House vagy az International IDEA nevű stockholmi szervezet anyaga.

A lap információi szerint az Orbán-kormány ellenzi, hogy a legújabb parlamenti állásfoglalás megállapításairól is vitát nyissanak a miniszteri tanácsban. A magyar érvelés szerint csak az kerülhet napirendre, ami a hetes cikkelyes eljárást kezdeményező eredeti EP-jelentésben szerepelt. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések