A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vége a bujkálásnak: Putyin zsoldosvezére is beszállt a háborúba


Prigozsin eddig látványosan kerülte a nyilvánosságot, de most kilépett az árnyékból.


„Idén szeptember közepén nyilvánosan elismerte Jevgenyij Prigozsin, orosz üzletember, hogy ő alapította, illetve üzemelteti a Wagner-csoport nevű orosz zsoldosformációt” – emlékeztet vasárnapi cikkében a Portfolio.

A lap szerint

Prigozsin eddig látványosan kerülte a nyilvánosságot: nem szerepelt politikai rendezvényeken, nem adott interjúkat, fotók, videók is alig vannak róla, befolyásos szerepe ellenére”.

Ugyanakkor „az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta ez egyértelműen megváltozott. Prigozsin nagyszabású toborzókampányt indított, melynek célja az Ukrajnában harcoló Wagner-zsoldosok állományának bővítése” – teszik hozzá.

Mint a lap rámutat: Kepka Prigozsina (Prigozsin sapkája) néven saját Telegram-csatornát is indított, ahol „Prigozsin elég aktívan beszél a Wagner-csoport ukrajnai szerepvállalásáról, legutóbb épp arról értekezett, hogy zsoldosai a  »Luhanszki Népköztársaság« területén segítenek védvonalakat, erődítményeket építeni.”

Arra a kérdésre, hogy „miért pont most döntött úgy Jevgenyij Prigozsin, hogy felhagy a titkolózással és nyíltan a Wagner élére áll”, a lap úgy fogalmaz: „ennek pontos okairól egyelőre csak spekulálni lehet, de jó eséllyel köze van a dolognak ahhoz a tényezőhöz, hogy az orosz reguláris erők sorra szenvedik az egyre megalázóbb vereségeket az ukrán fegyveres erőkkel szemben, a wagner-zsoldosok viszont limitált, de folyamatos sikereket érnek el a frontvonalon.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések