A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Schmidt Mária: Az USA abban is gondolkozhat, hogy az egész ukrajnai háborúval járó terhet átrakja Európára


„Európa elég hosszú ideig nem tett semmit a saját védelmi képességeiért, itt az ideje fizessen!” – fogalmazott a történész. 

Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója volt a Hír TV Bayer show című műsorának vendége. A beszélgetés fő témáját Schmidt Mária legújabb kötete, a Látlelet az orosz-ukrán háborúról című könyv adta.

„Az Egyesült Államok az elmúlt húsz év folyamán mindig ott alakított ki háborús gócpontokat, például Koszovóban, Afganisztánban, vagy most Ukrajnában – ahol az USA új energiarezsimjének háromszögelési pontjai találhatók” – mondta Bayer Zsolt.

A terrorháza múzeum főigazgatója szerint ez nem meglepő, ugyanis

„mindig a legfontosabb energia megszerzéséért folyt háború”.

„Miután a legnagyobb természeti kincsekkel Oroszország rendelkezik, meg az energiával, szerintem azért fontos ennek a felügyeletét megszerezni az Egyesült Államok számára, mert ez neki egy nagyon nagy adukártya lenne Kínával szemben. És azért mégis csak Oroszország egy regionális hatalom, de már nem az a szuperhatalom, amely fenyegetné az Amerikai Egyesült Államoknak a világhatalmi pozícióját. Ez Kína” - hívta fel a figyelmet a Terrorháza Múzeum főigazgatója.

„A káosz összejött”

A műsor házigazdája ezt követően felidézte „az USA korábbi demokráciaexportjainak eredményét”. Bayer felhívta arra a figyelmet, hogy mind Szíriában, mind Afganisztánban „virágzó demokráciák jöttek létre és ebben csak néhány százezer embernek kellett belepusztulni, hogy kicsit rosszabb legyen a helyzet, mint amilyen volt a kiindulópont”. Majd azzal folytatta, hogyha ezt Oroszországgal is meg szeretnék tenni, (...) akkor „az egyértelmű, hogy nem fog sikerülni. (...) Nem tudják Oroszországot amerikaik mintára átalakítani.”

„De a káosz összejött” – vetette közbe Schmidt Mária. Kína és Oroszország kapcsolatát illetően pedig úgy fogalmazott a történész, hogy az USA abban is gondolkozhat, hogy „ha megszerzik az orosz energiaforrásokat és meggyengítik Oroszországot, akkor olyan helyzetben lesznek, hogy diktlhatnak Kínának.

Másrészt arra is gondolhatnak, hogyha Oroszországot meggyengítik, akkor majd ajánlanak neki egy elfogadható békét, és akkor visszaveszik a maguk oldalára Kínával szemben.

Ha pedig nem, akkor Kínának ajánlanak egy olyan békét” – vette sorra a lehetséges amerikai lépéseket a szakértő.

„Itt az ideje, hogy Európa is fizessen!”

Schmidt Mária mindezekután kijelentette, hogy bár nem lát bele az amerikaiak stratégiai gondolkodásba, de a legújabb viták és írások alapján, az USA abban is gondolkozhat, hogy az egész ukrajnai háborúval járó terhet átrakja Európára, és azt mondja, hogy „miért neki kellene fizetnie, szállítania és biztosítania azt, hogy az oroszok ne foglalják el Ukrajnát. (...)

Európa elég hosszú ideig nem tett semmit a saját védelmi képességeiért, itt az ideje fizessen!”

 – mutatott rá a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések