A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

„Putyin dezinformációjának legfőbb eszköze Orbán Viktor” – Magyarország orosz befolyásoltságáról vitázott az Európai Parlament


A Magyarországgal kapcsolatos adatokat egy „független” szakértő, Krekó Péter szolgáltatta.  

Az EP Külügyi Bizottsága vitát rendezett október 27-én. A téma az orosz befolyás volt Magyarországgal és Spanyolországgal kapcsolatban: úgy vélik, hogy a spanyoloknál éppen a katalán függetlenség ügyét kihasználva szivárog be dezinformáció, Magyarországon pedig sokszor az állami vagy kormányközeli média engedi be a narratívákat. Azért ez a két ország került a középpontba, mert az Európai Bizottság szerint itt terjednek a legkönnyebben az orosz álhírek, és itt érhető tetten a legintenzívebben az orosz befolyásolás.

A Magyarországgal kapcsolatos állításokat Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója által mondottakra alapították, aki azt mondta, hogy az ország több szálon is függőségi viszonyban áll az oroszokkal. Szerinte az energiaszektor 

a gázellátáson keresztül áll szoros kapcsolatban az országgal, annak ellenére, hogy nem kapjuk olcsóbban az oroszoktól a földgázt, mint ha máshonnan szereznénk be.

Ezenkívül úgy véli aggályos az is, hogy Paks II. még mindig orosz pénzből valósul meg, mindezt úgy, hogy más országok már az orosz–ukrán háború kitörése után megszakították hasonló projektjeiket az oroszokkal.

 Az európai parlamenti képviselők többsége szerint is komoly problémát jelent a magyar kormány Oroszországhoz fűződő viszonya. Pierfrancesco Majorino szociáldemokrata politikus szerint például „Putyin dezinformációjának legfőbb eszköze Európában és persze Magyarországon is nem más, mint Orbán Viktor”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések