A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Protekcionizmussal vádolja Macron az Egyesült Államokat


„Az amerikaiak amerikait vesznek, és az állami segélyezés nagyon agresszív stratégiáját követik” – fakadt ki a francia elnök. Az elektromosautó-ipar kapcsán akár kereskedelmi háború is kibontakozhat az Egyesült Államok és az EU között. 

A Politico arról ír: az európai vezetők dühösek Amerikára, amiért protekcionista intézkedésekkel védi a saját elektromosautó-iparát.

„Az amerikaiak amerikait vesznek, és az állami segélyezés nagyon agresszív stratégiáját követik. A kínaiak bezárják a piacukat. Nem lehetünk mi az egyetlenek, akik a klímában élen járunk, akiknek nincs saját preferenciánk” – fakadt ki Emmanuel Macron a Les Echos francia lapnak.

A francia elnök egyúttal felszólította Brüsszelt, hogy támogassa az európai cégeket és a fogyasztókat

abban, hogy az EU-ban gyártott elektromos autókat vásároljanak ahelyett, hogy máshonnan származót vennének.

A Politico emlékeztet: az ukrajnai háború sokkot jelentett a nemzetközi kereskedelem számára: az energiaárak az EU-t hatalmas kereskedelmi deficitbe kergették, miközben az orosz energiáról leváló Európa az amerikai folyékony gázra (LNG) vált, ami újabb feszültségeket jelent.

Az Európai Bizottság most egy kompromisszumra törekszik az Egyesült Államokkal az európai autógyártók és beszállítóik érdekében. Ha nincs megállapodás, a Politico szerint az EU a VIlágkereskedelmi Szervezethez (WTO) fordulhat, szembeszállva Washingtonnal.

Ez viszont azt jelentené, hogy a meglévő válságjelenségek mellett

immár az Atlanti-óceán két partja között is kereskedelmi háború bontakozhatna ki.

Egy Politico által megszólaltatott francia szakértő szerint a vitában Macron a rossz rendőr szerepét vette föl, és a Bizottság lesz majd a megengedőbb.

A portál felidézi: Franciaország régóta felszólal a kereskedelmi konfliktusokban Washingtonnal szemben. Párizsnak nagy szerepe volt a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) elbukásában is. A francia digitális adó felháborította az amerikai big tech cégeket, ami miatt kereskedelmi háború alakult ki a Trump-kormányzattal.

Ha az elektromos autók kapcsán kezdődne egy újabb kereskedelmi háború a nyugati világhatalommal, a Politico szerint Párizs számíthat Berlin támogatására is, hiszen Németországnak is elsődleges fontosságú az autóipar.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések